Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 22. nedelja trudnoće

22. nedelja trudnoće

22. nedelja trudnoće

Vaša beba sada vežba pokrete lica. Toliko je vešta da može da namršti svoje čelo. I sada praktično u taj proces uključuje i svoje obrve. Očni kapci su potpuno razvijeni, iako su zatvoreni do 28. nedelje.

22-nedelja-trudnoce

Sada, kada bebine ruke i noge imaju svoje konačne proporcije (ali ne i konačnu dužinu), beba ih koristi za vežbanje energičnim – udaranjem, istezanjem i preklapanjem. Kada govorimo o bebinim rukama, noktići na prstima sada kompletno prekrivaju vrh prsta, baš kao što je to i kod Vas. I nastavljaju da rastu. 

22. nedelja trudnoće

Iako je Vaša beba sada duža od od 24 cm, još uvek nije teža od oko 370 grama. U ovom trenutku beba ima samo 1 procenat telesne masti. Ali od sad pa nadalje, beba će dodavati slojeve telesne masti, koja će joj pomoći da proizvede i sačuva toplinu tela. Masnoća Vaše bebe slična je onoj koju Vi dobijate tokom trudnoće.  

Uprkos povremenim bolovima, ovaj period trudnoće je zabavan! Vaš stomak raste u takvoj meri da sada zaista “osećate” trudnoću, a i ostatak sveta takođe postaje svestan vaše trudnoće. Još uvek niste toliko veliki da imate probleme prilikom ustajanja sa stolice ili obuvanjem cipela. 

Vaše jutarnje mučnine su verovatno već završene, a Vaš apetit se vratio. Pazite na količine hrane koju unosite jer možete upasti u situaciju – Nemam više muku izazvanu trudnoćom ali mi je muka od viška kilograma.

22. nedelja trudnoće

Ako dobijete prehladu ili temperaturu, prva stvar je da odete kod lekara. Nemojte na svoju ruku da uzimate bilo kakve lekove dok Vam lekar ne kaže koje možete da koristite.

Možda ćete osećati bolove u karlici kako Vaša trudnoća napreduje.
Vreme je da polako razmišljate o uređenju prostora za bebu i nabavci bebi opreme.

Nabavite knjige na temu trudnoće i majčinstva. Izbegavajte “u širokom luku” literaturu vezanu za patologiju trudnoće, ili slične članke na internetu. Imajte poverenja u svog lekara i budite opušteni.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top