Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće je doba kada vaša beba počinje da vas čuje.

23-nedelja-trudnoce

Sada kada su kosti u njenim ušima očvsrnule, beba može da Vas čuje i razlikuje Vaš glas u odnosu na sve druge
zvuke. Svakodnevno joj čitajte, pričajte ili pevajte. Ako se osećate smešno čitajući svojoj bebi u Vašem stomaku, zapamtite da što više beba sluša Vaš glas, bićete povezanije kada se rodi. Prenatalna stimulacija i briga su jako važne.

Dužina bebe je sada oko 28 cm a težina oko 450 grama.

Plodova voda koja okružuje Vašu bebu je savršeno mesto u kome može da izraste u zdravo novorođenče. Slankasta tečnost zadržava toplotu, štiteći bebu od infekcija, a u njoj beba može lagodno da pliva i radi vežbe za razvijanje tela.

Vaša beba izgleda kao sićušno, mršavo novorođenče. Sada teži oko 370 grama i dugačka je oko 25 cm.

23. nedelja trudnoće

Da li ste de prijavili za školu za trudnice? Škole se organizuju pri domovima zdravlja ili u porodilištima.

Proverite krvnu sliku. Simptomi anemije uključuju umor, slabost, plitak dah. Kako bi ste eliminisali anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa, počnite sa unošenjem više gvožda u Vašu ishranu. Svi znaju da jetra sadrži gvožde, a ostala hrana bogata gvoždem uključuje meso, sočivo i zeleno povrće, ako što su spanać i kelj. Nekim ženama je potreban unos dodatnog gvožda

Veoma je bitno da Vam lekar izmeri krvni pritisak tokom svake posete. Krvni pritisak može biti malo veći tokom trudnoće zbog povećane količine krvi i jačine Vaših kontrakcija srca. Ako Vam je krvni pritisak previsok, lekar će Vas držati na oku zbog preeklampsije, komplikacija u trudnoći okarakterisanih sa visokim pritiskom, oticanjem (edemima) i proteinima u urinu.

Preeklampsija se može držati pod kontrolom, posebno ako se otkrije na vreme. Rano otkrivanje je od ključne važnosti: u ozbiljnim slučajevima preeklampsija može izazvati slabljenje dotoka krvi u posteljicu, a samim tim i dotoka do vaše bebe. Ako primetite bilo kakve simptome preeklampsije, uključujući mutan vid, glavobolje ili iznenadno oticanje nogu i ruku, odmah pozovite lekara.

Razgovarajte sa ocem deteta o svim promenama koje dešavaju vama i bebi.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top