Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 25. nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće

Vaša beba je sada dugačka preko 30 cm i teška oko 680 grama. Njena koža je još uvek tanka, naborana i bleda, ali postaje punačkija svakoga dana, zahvaljujući naslagama masti i mišićima koje stalno dodaje. Sada se tanki krvni sudovi zovu kapilari koji počinju da se razvijaju u koži bebe, i ovo će joj dati ružičastu boju. Ona još uvek guta plodovu vodu.

25-nedelja-trudnoce

Moždana opna se razvija u slojeve. Većina akcija je još uvek kontrolisana od strane drugih delova mozga koji su se razvili mnogo ranije.

Čini li Vam se da Vaši organi postaju prignječeni? Nije ni čudo. Vaša materica je sada veličine fudbalske lopte. Ona se prostire od Vaše pubične kosti pa sve do pola puta između Vašeg pupka i grudne kosti, što je prečnik od oko 25 cm.

Verovatno uveliko gubite dah. Nemate razloga za brigu. Kriva je dijafragma koja je pomerena.

25. nedelja trudnoće

Vaš lekar će pregletati nivo šećera tokom svake Vaše posete. Takođe će u ovom periodu organizovati i test za proveru tolerancije na glukozu, što se obično radi između 24. i 28. nedelje. Test ima za cilj da pronađe simptome gestacionog dijabetesa, odnosno visokog nivoa šećera u krvi – koji se obično spušta nakon porođaja. Ovakvi simptomi se javljaju kod 2 do 5 procenata trudnih žena. Lekar će Vas najverovatnije testirati ako je tokom Vaših ranijih testova otkriven šećer u urinu, ili ako ste prethodno imali ovaj problem. Ovaj test jednostavan. Prvo popijete nešto slatko. Dva sata kasnije doktor ili labaratorijski tehničar uzimaju uzorak krvi i testiraju nivo šećera. Ako je nivo šećera u krvi visok, biće Vam potrebna posebna ishrana, a u određenim slučajevim i tretman insulinom.

Potreba za čestim uriniranjem može biti jedan od najneprijatnijih izazova tokom trudnoće. Samo što se vratite iz toaleta i smestite, morate da idete ponovo! Iako ovo zna da ponekad bude neprijatno, postarajte se da ispraznite bešiku čim za to osetite potrebu. Infekcije urinarnog trakta su veoma česte tokom trudnoće i mogu da biti prouzrokovane ili pogoršane ako se ne urinira odmah po potrebi ili u celosti.

Jedan znak ovakve infekcije jeste i potreba da se često urinira. Drugi je osećaj hitnosti – kao da stvarno morate da idete u toalet – ali se ništa ne desi. Možda osećate i peckanje ili bol prilikom urniranja, ili Vaš urin ima neprijatan miris. Ako imate ove simptome, odmah se javite lekaru. Ove infekcije se lako leče, ali mogu da prouzrokuju ozbiljne komplikacije ako se ne zaleče tokom trudnoće. Nemojte piti lekove i čajeve bez saveta sa lekarom!

Počeli ste da hrčete? Ništa zato. Ovo je česta pojava tokom trudnoće. Za sve je kriv porast estrogena. 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top