Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » 5 načina da ublažite bol u leđima tokom trudnoće

5 načina da ublažite bol u leđima tokom trudnoće

dd

5 načina da ublažite bol u leđima tokom trudnoće

Gotovo svaka trudnica se barem u jednom periodu trodnoće susreće sa bolom u leđima. Dodatni teret leđima je dobijajnje na težini u predelu stomaka, dok je upravo lumbalni deo kičme najslabiji pa se zbog toga i javljaju (često veoma teški) bolovi.

Kod pojave prvih bolova u kičmi trebalo bi se posavetovati sa lekarom, pogotovo ukoliko je potrebno koristiti neke od lekova za bolove, posebne masaže ili akupuntkuru. Međutim, postoje i drugi načini da se bol u leđima smanji i ublaži tokom svih meseci trudnoće.

Pravilno spavanje

Trudnicama se preporučuje da spavaju u posebnom položaju kako bi san iskoristile u potpunosti za odmor koji im je preko potreban. Najbolje bi bilo da spavaju sa strane i sa jastukom između nogu (u predelu kolena). Glava bi trebalo da se nalazi na nešto čvršćem jastuku i ne previše visokom, a noge bi trebalo da su blago skupljene.

Kako bi se što lakše namestile u ovu pozu mnoge trudnice koriste posebno dizajnirane jastuke koji su izduženog oblika i malo iskrivljeni, kao polumesec. Jedan deo jastuka ide pod glavu, dok se donji deo nalazi između nogu, čak do stopala. Na ovaj način kičma se nalazi u prirodnom položaju i ne napreže se, što omogućava adekvatan odmor.

Naravno, najvažnije je da se trudnica namesti tako da joj bude najudobnije za spavanje, ali se preporučuje da se spava na levoj strani kako bi se poboljšala cirkulacija, koja se u toku noći može usporiti.

Pravilno držanje tela

Kako trudnoća odmoće sve više žena usporava svoje fizičke aktivnosti, pa se dani pretvore u sedenje i ležanje, povremene lagane šetnje, zbog čega je posebno važno da upravo i to rade na što pravilniji način, kako bi se izbegle nepotrebne tegobe ili barem umanjili bolovi (pogotovo u leđima).

Tokom šetnje se preporučuje položaj tela sa malo zabačenim ramenima unazad. Na isti način bi trebalo i da se sedi, koristeći podršku lumbalnog dela kičme. Za sedeći položaj posebno su udobne i za kičmu dobre poluizduvane lopte za plažu ili urolan peškir na kom se sedi (na podu). Potrebno je učiniti sve što je moguće kako kičma ne bi trpela zbog menjanja centra gravitacije usled sve većeg trudničkog stomaka.

Jačanje leđnih mišića

U poodmaklom trudnoći se svakako ne preporučuju fizički naporne vežbe, ali pre nego što dođu u kasne nedelje trudnoće žene bi mogle postepeno da rade na jačanju leđnih mišića, što će sigurno u velikoj meri da ublaži ili čak i eliminiše bol u kičmi.

Među aktivnostima koje se preporučuju za jačanje leđnih mišića, a koje se prikladne za trudnice izdvajaju se svakako plivanje i šetnja. Uz samo ove dve aktivnosti moguće je aktivirati celo telo, a posebno mišiće leđa koji drže celo telo. Osim toga, tokom plivanja mišići leđa se i opuštaju jer voda smanjuje težinu stomaka, pa je ova aktivnost dodatno preporučljiva za trudnice.

Briga i prevencija bola

Već kod prvih pojava bolova u bilo kom delu kičme tokom trudnoće trebalo bi se posavetovati sa lekarom i obaviti sve potrebne preglede kako bi se došlo do pravog uzroka tog bola. U nekim slučajevima to ne predstavlja nikakvu opasnost, dok su neki bolovi znak da postoji povreda za koju možda i ne znate da postoji. U svakom slučaju najbolje bi bilo obratiti se lekaru koji će znati da preporuči način lečenja ili odredi terapiju koja će ublažiti ovaj problem.

Svim trudnicama se kao prevencija bola u leđima preporučuje masaža. Relaks masaže ne mogu ni na koji način negativno uticati na zdravlje trudnice i bebe, a opuštanje mišića leđa u velikoj meri će pozitivno uticati na stanje kičme tokom svih napornih meseci trudnoće.

Izbegavanje opasnosti

Kada kažemo izbegavanje opasnosti za bol u leđima kod trudnica tu se misli na sve što može potencijalno uticati na nastanak bola u ovom delu tela. Upravo zato je najbolje izbegavati visoke štikle i potpuno ravne baletanke, a birati udobnu obuću sa dobrim ulošcima koja će biti podrška stopalima, a time i celokupnoj kičmi. U opasnosti ovog tipa ubraja se i nepotreban napor, nošenje i dizanje teških predmeta.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top