Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 7. nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće

 Prevalili ste pola puta prvog trimestra.
Verovatno vam garderoba nije više tako udobna, pogotovo u predelu struka.

7-nedelja-trudnoce
7. nedelja trudnoće

Niste se mnogo ugojili do sada?

U prvom trimestru bi trebalo da dobijete samo par kilograma. Tokom drugog i trećeg meseca ćete dobijati na težini bržim tempom.

Beba
Beba je dugačka oko 8 milimetara. Teška je oko 0,8 grama. Veličine je borovnice. Bebine kosti počinju da se formiraju. Bebina usta, usne i nos sada su prepoznatljivi. Polne žlezde se pojavljuju ove nedelje. Ruke i noge, koje su prošle nedelje izgledale tek kao pupoljci, sada se polako izdužuju, a oblikom podsećaju na mala vesla ili lopatice. Beba već počinje i da se kreće, izvodi male grčevite pokrete. To nećete moći osetiti pre četvrtog meseca trudnoće.

Mama
Verovatno se osećate umorno. Odmorite se u toku dana. Mogu vam se pojaviti bubuljice na licu i uvećana maljavost po telu. Ništa zato, kad se porodite i hormoni se smire, bubuljice i povećana maljavost prestaju

Promene u vašem stomaku
Zajedno sa detetom raste i vaša materica, čija se veličina u proteklih pet nedelja gotovo udvostručila. To se na stomaku još ne vidi, ali je moguće da ste već počeli da skupljate trudničke kilograme i da vam pantalone postaju tesne. Iako vam još ne treba odeća za trudnice, možda ćete se prijatnije osećati u ležernijoj odeći. Zbog povećanja materice, možda ćete osećati kao da vam je želudac stalno pun, pa vam neće biti do jela, a tome bi mogle doprineti i takozvane jutarnje mučnine, koje u stvarnosti često traju ceo dan.

Jutarnja mučnina
Osećaj mučnine i povraćanje može se dogoditi u bilo koje doba dana, tako da je termin “jutarnja mučnina” neadekvatan. Čak i kada vas mučnina ne tera na povraćanje, može biti izuzetno neprijatna i iscrpljujuća.

Sve češće jurite u toalet…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top