Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 8. nedelja trudnoće

8. nedelja trudnoće

8-nedelja-trudnoce

Još uvek ne možete da osetite bebine pokrete. Mogu vam se javiti problemi sa varenjem i gorušica. Da bi ublažili tegobe pokušajte da jedete manje obroke i pite manje količine mleka nekoliko puta na dan. Nemojte uzimati nikakve lekove za ublažavanje gorušice bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Možda vam se počela javljati želja za određenim ukusima, ali probajte da uvek birate što zdravije namirnice. Iako ćete često čuti kako sada jedete za dvoje, imajte na umu da je vašoj bebi potrebno samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno. Potražite nove zdrave specijalitete u kojima ćete uživati, a pogledajte i druge načine da ugodite sebi. Opustite se, ako ste pod stresom i uradite šta god je potrebno da se dobro osećate.

Sa povećanim protokom krvi na genitalijama i porastom hormona, vaša seksualnost može biti intenzivirana.
Osećate zamor? To je zbog velikog povećanja progesterona.

Vama bi grudnjak mogao postati tesan, jer su se vaše grudi već počele pripremati za dojenje. Nastaviće da rastu tokom cele trudnoće pa je moguće da će vam trebati grudnjak čak broj ili dva veći, posebno ako vam je ovo prvo dete.

8. nedelja trudnoće

Šta raditi?

Počnite da birate ime za bebu.
Raspitujte se o dojenju.
Odmarajte se u toku dana.

Ako do sada niste posetili lekara, vreme je da to uradite u narednom periodu. Ginekološka briga tokom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna. Idealna prenatalna briga obuhvata preglede jednom mesečno do 28. nedelje trudnoće, potom se pregledi planiraju svake 3 nedelje, a od 36. nedelje svake 2 nedelje. U vreme termina porođaja pregledi su jednom nedeljno ili češće.

Snovi
Mnoge žene imaju neobične ili živopisne snove tokom trudnoće. To može biti posledica porasta hormona tokom trudnoće. Tokom trudnoće se češće budite noću zbog mokrenja i nelagodnosti pa pamtite snove koje inače ne bi pamtili jer spavate u kontinuitetu. Ako sanjate svoje dete u nekoj nepovoljnoj situaciji i osećate strah pri buđenju pokušajte da se setite da je to samo san i da je vaše dete tu kod vas u stomaku na sigurnom i ništa loše mu se ne može desiti.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top