Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Čarolija odrastanja uz knjige

Čarolija odrastanja uz knjige

Photo: Branislav Puljevic

Agresivni sadržaji, prikriveni ili otvoreni, nisu dobar izbor ni za jedan uzrast. Naročito su opasni kada se usvajaju pred spavanje, pa ih klinci prenose u san ili se bude sa mračnim idejama. Zato prvo u sebi pročitajte knjigu, pa ako procenite da u njoj nema ničeg škakljivog, podelite je sa detetom.
Psiholozi smatraju da ako se neko od malih nogu “hrani” slavljenjem nasilja, mržnjom ili ksenofobijom, ne može daleko da odmakne kao zrela osoba. Dobro razmislite i o bajkama na koje ćete ga usmeriti, pošto mnoge od njih ne šalju tako afirmativne poruke. Istraživanje koje je sproveo engleski TV kanal Watch pokazalo je da svaki peti roditelj u toj zemlji izbegava da deci čita “Crvenkapu”, “Ivicu i Maricu” i slične bajke, jer se posle toga rasplaču. U ispitivanju je učestvovalo 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina izjavila da su one dobra razonoda tek za decu stariju od pet godina, kada mogu da razluče dobro od lošeg.

Basne za predškolce

Druženje sa basnama ne bi trebalo rano početi, jer ako dete nešto ne razume, može da stekne odbojnost za sva vremena. Predškolci su zato zreli ne samo da “dešifruju” pouke basni, nego i uprošćenih priča o prirodi, mitskim ili stvarnim herojima, ali i o antijunacima kakvi, objasnićete im, ne bi trebalo da budu ni sada ni kada odrastu.

Čitanje kao večernji ritual

Psiholozi savetuju da decu animirate knjigom u večernjem terminu. U to vreme su tenzije spuštene, vi ste završili sa obavezama, a mališan je opušten i voljan da sluša. Ukoliko počne da zeva svaki put kada počnete da mu čitate, prebacite taj ritual posle ručka ili pre kupanja.

Hvala sajtu: Novosti

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top