Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Mama » Zadovoljna mama » Emotivno zlostavljanje

Emotivno zlostavljanje

de

Zlostavljanje niko ne bi trebalo da trpi, a pored fizičkog – tu je i emotivno zlostavljanje koje ponekad može imati i teže posledice po žrtvu. Osoba koja zlostavlja drugog često to radi vešto i podmuklo, kontrolišući svoju žrtvu i manipulišući njome.

Ovo je 10 znakova emotivnog zlostavljanja i 10 potvrda da bi osobu koja se ovako ponaša prema vama trebalo da odstranite iz svog života:

  1. Stalno kritikovanje

U početku veze stalno ste dobijali komplimente od partnera, ništa sem lepih reči. Međutim, već dugo primećujete da je komplimente zamenilo stalno kritikovanje svega što radite, što kažete i kako se ponašate. Kada to primetite i izgovorite glasno – dolazi do nepotrebnog kontranapada od partnera koji govori kako misli da “ne može da bude iskren sa vama” i kako ste “preosetljivi na sve što kaže”. Još jedna kritika!

  1. Vi nikad niste u pravu

Da li ste primetili da u svakoj raspravi (osnovanoj ili ne) vi nikad niste u pravu? Partner će se potruditi da vas na bilo koji način emotivno uceni kako biste se osećali krivima, bez obzira na to o čemu se radi, šta ste uradili ili šta se uopšte desilo. Pored toga, uvek će se vraćati na jednu stvar za koju niste bili u pravu i time će vas ucenjivati kad god ima priliku za to.

  1. “Svi su protiv mene”

Na pitanje zašto se udaljio od nekih starih prijatelja ili članova porodice – vaš partner je uvek imao neko dobro opravdanje, gde nikad nije on pogrešio ili uradio nešto loše drugima. Vremenom, kako stičete zajedničke prijatelje – sve češće se dešava situacija u kojoj vas partner ucenjuje da birate – ili oni ili on. Govoreći kako su svi protiv njega, partner vam traži konstantnu potvrdu poverenja i lojalnosti, sa ciljem da vas izoluje i time lakše manipuliše vama – jer vremenom nećete imati nikoga oko sebe sem njega i nećete imati od koga da tražite savet kada vam je potreban ili ko bi mogao da utiče na vaše mišljenje o njegovom ponašanju. Savršen plan, zar ne?

  1. Javno ismevanje

Vaš partner se često krije iza uloge “zabavljača” u društvu pričajući (njemu) zanimljive i smešne situacije u kojima vi imate glavnu ulogu. Vremenom te priče postaju sve manje smešne, a sve je više očigledno da je cilj samo da vas ismeva i ponizi pred drugima. Više ne bira šta će pričati ili pred kim, a uvek će objašnjenje zbog čega je to ispričao biti da je to zaista smešno i simpatično, barem njemu.

  1. Veliki gestovi, pokloni, pažnja

U momentima kada osetite da je vaš partner preterao u svemu i da se osećate zaista zlostavljano od strane njega – očekujte neki na prvi pogled sjajan gest – romantična večera u skupom restoranu, iznenadno putovanje o kom ste maštali, neočakivani poklon, cveće. Ovo je samo znak da on zna da je preterao i da ćete vi početi da preispitujete vašu vezu, pa možda i pomišljati da ga napustite – što od njega iziskuje krajnje mere kako bi to sprečio. Problem i dalje ostaje nerešen, o njemu se možda čak ni ne priča, a sve to zahvaljujući njegovim majstorskim načinima manipulacije zbog čega mu vi (opet) dajete “drugu” šansu.

  1. Potpuni izostanak empatije

Kada vi imate neke probleme na poslu ili samo želite da ispričate neku situaciju koja vas je rastužila, iznenadila, uplašila – partner jednostavno nema sluha za to i ne interesuje ga šta vam se dešava. Osim toga, verovatno će pokušati da vas ubedi da samo preterujete i da to nije baš tako kako se vama čini – umesto da vas uteše i smire kako biste se osećali bolje. Uostalom – njegovi problemi su, za razliku od vaših, “stvarni”, pa ipak on o tome ne kuka kao vi.

  1. Srećniji ste kad ste sami

Ako se više radujete momentima samoće, gde vaš partner neće biti u blizini, to je još jedan znak da bi takvu toksičnu vezu trebalo završiti što pre. Preispitajte se zašto se i dalje u vezi? Podsetite se šta je to vaš partner sve uradio u poslednje vreme zbog čega vi toliko uživate u svojoj samoći? Da li je vredno da trpite sve što vam smeta samo da biste bili u vezi sa takvom osobom? Vi sigurno zaslužujete bolje – to nemojte nikad da zaboravite, a niko nema prava da vas zlostavlja, kontroliše i manipuliše vašim životom.

  1. Preispitivanje zbog ucena

Partner vas već danima ne gleda u oči, neće da komunicira sa vama, gotovo da vam ni ne odgovara na pitanja, a kada pitate šta se desilo ili šta nije u redu – ne želi da vam objasni uzrok. To vas tera na preispitivanje svojih postupaka ili onoga što ste rekli, ali jednostavno ne možete da pronađete odgovor na to pitanje – jer i ne postoji. Ovo je samo još jedna od tehnika manipulacije – emotivno ucenjivanje, sa ciljem da se vi osećate jadno ili da mislite da ste krivi za nešto, kada zapravo problema i razloga za to apsolutno nema.

  1. Redovna doza negativnosti

Dobili ste unapređenje na poslu, konačno ste pozvani na razgovor za posao koji ste dugo želeli ili vam se desilo bilo šta drugo što vas je usrećilo (a što nema direktne veze sa vašim partnerom) – i onda ste dobili svoju redovnu dozu negativnosti od partnera. Počeće da vas ubeđuje da će sigurno nešto krenuti po zlu i da ne bi trebalo da budete toliko srećni oko toga. Ako ne uspe na ovaj način – onda će to okrenuti na raspravu ili svađu – sve sa ciljem da vas oneraspoloži i učini nesrećnim.

  1. Lažna uveravanja i ubeđivanja

Počeli ste da primećujete da partner sve češće protivureči sam sebi – jednog dana kaže jedno, a posle nešto potpuno drugačije. Počinjete da sumnjate da vas laže, ali umesto pravdanja sebe – partner počinje da ubeđuje vas da se ne sećate šta je on tačno rekao ili vas ubeđuje da se nešto nije ni dogodilo (iako se vi sasvim jasno sećate svega). Kada ovo počne da se dešava rednovno – sledi to da vi sumnjate u svoje pamćenje, pa čak i mentalno zdravlje. Nemojte dozvoliti da do toga dođe, jer je upravo ovo jedan od najekstremnijih i najtežih oblika manipulacije sa ciljem da u potpunosti prestanete da verujete sami sebi.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top