Naslovna » Beba » Ishrana » Ishrana porodilje

Ishrana porodilje

ishrana-porodilje

Prvi dani mlade majke
Mlade majke su sa svih strana okružene kontradiktornim savetima šta i koliko treba da jedu, naročito ako doje. Evo pravih saveta nutricioniste.
Prvih četrdeset dana posle porođaja se nazivaju babinje (puerperijum). To je period adaptacije bebe na spoljni svet, oporavka žene nakon porođaja i privikavanja porodice na novog člana.
Tokom ovog perioda u organizmu porodilje dešavaju se nove hormonske promene. Odvajanjem posteljice počinje lučenje hormona prolaktina, koji stimuliše dojke da započnu svoju prirodnu funkciju – stvaranje mleka. Hormon oksitocin pomaže materici da se skupi i vrati u malu karlicu, a dojkama da izluče stvoreno mleko u spoljnu sredinu.

Ishrana porodilje

Šta smete da pijete i jedete odmah po porođaju?
Posle porođaja žene se osećaju „isušeno”, što je posledica napora i ubrzanog disanja. Zato osećaju samo žeđ. Nije na odmet poneti u porodilište flaširanu vodu, sok od jabuke 100% voće ili dugotrajno mleko (ako vam prija i dobro ga podnosite). Žeđ možete gasiti i čajem, pa ga tražite od osoblja porodilišta. Ako niste imali anesteziju, možete jesti čim osetite glad. Neka to bude lakša hrana (po jelovniku porodilišta) ili ponesite ovsene krekere ili lanene pločice. Sada morate razmišljati o tome šta jedete zbog dojenja.

Da li i koliko smete da vežbate?
Vaša težnja da se vratite u formu neka malo sačeka, ako dojite. Povratak fizičkoj aktivnosti prebrzo nakon porođaja može više štetiti zdravlju nego pomagati. U početku je dovoljna lagana šetnja, da bi se fizičke aktivnosti intenzivirale tek dva do tri meseca nakon porođaja.

Savet iz iskustva:
Prvih 15 dana nakon porođaja provodite u krevetu, a vaše jedine obaveze neka budu dojenje, vaša ishrana i lična higijena. Od toga koliko mirujete zavisi zarastanje međice, skupljanje materice i brzina vašeg oporavka. Petnaestog dana izađite u prvu šetnju, u trajanju od 15 minuta.

Dojenje počinje u porodilištu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top