Naslovna » Beba » Ishrana » Ishrana porodilje

Ishrana porodilje

ishrana-porodiljePremda je dojenje duboko usađeno u nagonima majke i novorođenčeta, ipak oboje morate na početku naučiti kako treba pravilno dojiti.
Mnogo faktora utiče na to kada ćete dobiti svoje čedo na prvi podoj. Dobro je da to bude što pre, ako vi imate snage a novorođenče je vitalno i spremno.

Šta je kolistrum i čemu služi?
U početku ćete misliti da nemate mleka, jer iz bradavica teče providna, žućkasta tečnost, kolostrum. Stvara se samo 48 sati posle porođaja. Majka priroda najbolje zna da sastav tog prvog mleka, kolostruma, treba da bude baš takav, kakav je bebi neophodan. Kolostrum nije hrana, već „lekovito živo mleko”. On sadrži brojne hranjive i zaštitne materije (imunokomplekse) koji su neophodni bebi da je zaštite od mnogih bolesti u prvim danima života. Zatim, kolostrum obiluje probiotskim kulturama koje su važne za pravilno naseljavanje saprofitnim bakterijama bebinih creva. Na početku novorođenče posisa jako malo mleka, ali često. Njegov želudac je mali kao orah. Posmatrajte ga, da biste naučili kakve znake daje kada je gladno.

Važno:
Dajući svojoj bebi kapi prvog mleka – kolostruma, vi postavljate kamen-temeljac njenog dobrog imuniteta za ceo život.
Nezrelo, ali belo mleko pojaviće se drugi dan nakon porođaja ili treći dan kod majki koje su porođene carskim rezom. Tek nakon dve do tri nedelje počinje lučenje zrelog majčinog mleka.

Savet:
Ako za svoje dete želite najbolje, pripremite se za dojenje u devetom mesecu trudnoće.
DOJENJE JE KOMBINACIJA NAGONA I UČENJA!

Proveren recept!
KUVANI OVAS (3 PORCIJE)
1 šoljica oljuštenog ovsa
3 šoljice meke vode

Uveče potopiti u vodu temeljno opran ovas. Sledeće jutro kuvati u istoj vodi dok ne omekša (30 minuta). Kuvani ovas poklopiti da se hladi. Čuvati u frižideru i svakodnevno konzumirati za užinu sa dodacima po želji (med, suvo grožđe, suve kajsije…).

Ovas je vrlo hranljiva žitarica, obogaćuje sastav i povećava količinu majčinog mleka, a pri tom savršeno reguliše pražnjenje.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige MOJ KUVAR U TRUDNOĆI
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top