Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Kako ublažiti jutarnju mučninu u trudnoći?

Kako ublažiti jutarnju mučninu u trudnoći?

ff

Kako ublažiti jutarnju mučninu u trudnoći?

Jutarnja mučnina jedna je od najčešćih tegoba sa kojima se susreću (skoro sve) trudnice. Iako se naziva jutarnja, često se ne može vezati samo za ovaj deo dana, već se javlja povremeno u bilo koje doba.

Žene koje u trudnoći nisu mučninom reagovale na najrazličitije mirise, namirnice ili jela imaju sreće, ali i za one koje se sa mučninom susreću svakodnevno ima pomoći! Postoje jednostavni saveti koji će vam pomoći da ublažite ili u potpunosti izbegnete mučninu u trudnoći.

Jesti često, po malo i polako

Kako vam ne bi teško pala hrana, bez obzira na to da li je ona “jaka” ili ne, da li inače volite da je jedete ili je to nešto novo što ste uveli u ishranu, bitno je da jedete po malo i više puta u toku dana kako ne biste tripele glad. Pored toga što bi trebalo da vam obroci budu manjih porcija, vrlo je važno i kako jedete. Sedite uspravno za stolom koji je dovoljno visok kako bi vam bilo udobno i dugo žvaćite hranu. Na ovaj način olakšaćete svom želucu proces varenja, a sami tim i umanjiti rizik od nastajanja mučnina.

Jedite namirnice koje prijaju stomaku

Postoje određene namirnice za koje je dokazano da umiruju želudac, a među njima je možda i najdelotvoniji đumbir. Dovoljno je da popijete nekoliko gutljaja čaja od đumbira nakon svakog obroka ili u slučajevima kada osetite mučninu i vaš želudac će se umiriti, pa ćete se ubrzo osećati mnogo bolje. Kao i kod bilo koje druge vrste mučnina, u ovom slučaju vam mogu pomoći i slani krekeri ili štapići. Suva hrana ove vrste olakšaće vam “borbu” sa kiselinom i umiriti vaš stomak, pogotovo ako su mučnine toliko jake da jednostavno ni ne možete da jedete.

Pijte dovoljno tečnosti

Preporučena količina tečnosti (vode) za svaku odraslu osobu u toku dana je oko 2 litre, što se odnosi i na trudnice. Pijte dovoljno tečnosti u toku dana – ako ne možete od jednom celu čašu vode ili voćnog soka, potrudite se da vam je uvek na dohvat ruke kako biste uzimali po gutljaj-dva kad god se setite. Dehidratacija takođe može biti uzrok mučninama, a dovoljno tečnosti u toku dana će sigurno umiriti vaš stomak kada počnete da osećate mučninu. Za smirivanje stomaka posebno su delotvorni čaj od nane ili kamilice, a trebalo bi izbegavati sva pića koja sadrže kofein.

Živite zdravo

Pokušajte da se bavite fizičkom aktivnosti koja vam prija. Dovoljno je i lagana šetnja svakog dana u trajanju od sat vremena kako biste pokrenuli cirkulaciju i aktivirali telo, a da pritom ne trošite previše energije, koje vam sigurno manjka u drugom stanju. Osim toga, unosite dovoljno vitamina kroz voće i povrće, a u saglasnosti sa doktorom ili po njegovoj preporuci pijte i dodatke ishrani ili neke vrste vitaminskih tableta.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top