Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

koliko-kilograma-se-dobije-u-trudnoci

 

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Savet:
Sav višak telesne težine trudnice, preko preporučene, je masno tkivo. Ništa od onoga što prekomerno pojedetre ne iskoristi se u razmeni materija, već prelazi na krupno dete i u vaše rezerve masti, naslage sala koje je teško skinuti posle porođaja. Zato pazite šta i koliko jedete!

Porast telesne težine u normalnoj trudnoći može se pratiti i u odnosu na starost trudnoće (gestaciju).
U prvih 12 nedelja trudnoće ne mora da dođe do promene u težini tela jer je to vreme prilagođavanja na nove uslove, a može doći i do smanjenja težine zbog mučnine i povraćanja.

U II i III trimestru trudnoće, normalno uhranjena žena bi trebalo da dobija po 0.4 kg nedeljno, pothranjena po 0.5 kg a gojazna 0.3 kg. Porast telesne mase u II i III trimestru je veoma važan za blizanačku trudnoću. Nedeljno bi trebalo da iznosi 0.6 kg, dok gubitak nije dozvoljen, jer može da bude opasan za razvoj beba. Što se tiče trostruke trudnoće, očekivani porast težine iznosi 0.8 kg nedeljno.

Važni saveti
Posle 24 nedelje gestacije budno pratite porast vaše težine. U ovo vreme možete dobiti do 0.5 kg nedeljno, mada je porast obično promenljiv. Tokom jedne nedelje nećete dobiti ništa, ali ćete to nadoknaditi u sledećih sedam dana. Ako tokom sedam dana dobijete više od 1 kg, odmah se odrecite slatke hrane i napitaka. Ako mislite da niste preterano jeli a dobili ste više od očekivane težine, ili za mesec dana niste dobili ništa u težini, odmah se javite vašem ginekologu.

Trudnice koje previše dobijaju u težini, po savetu ginekologa treba da urade test opterećenja glukozom, jer mogu imati latentnu šećernu bolest (dijabetes melitus).

Čuvajte se iznenadnog povećanja težine posle 30. nedelje gestacije, jer to može ukazivati na preeklampsiju (ozbiljno stanje u kasnoj trudnoći koje karakterišu porast krvnog pritiska, otoci i pojava proteina u urinu).

Ukoliko imate manju ili veću težinu od preporučene, potražite savet o ishrani u vašem savetovalištu za trudnice, ili se obratite nutricionisti koji će vam uraditi individualni plan ishrane, budući da je svaka trudnica različita, kao i potrebe njenog organizma!

Živka Vlajković, dipl. nutricionista

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top