Naslovna » Turizam » Planine - skijanje » Kopaonik – srebrna planina Srbije

Kopaonik – srebrna planina Srbije

kopaonik

Ski centar Kopaonik

Na Kopaoniku se nalazi i zvanično najveće skijalište u Srbiji. Ovde je žičara podignuta 1964. godine, od kada se samo povećava broj turista koji vole zimske sportove, a pogotovo skijanje i snoubording. Kopaonik je 1981. godine postao zvanično i međunarodni skijaški centar, imenovan od strane međunarodne skijaške federacije (FIS).

U okviru ski centra na Kopaoniku nalaze se 23 žičare i ski liftovi koji pokrivaju 44 kilometara staza za alpske i 18 kilometara staza za nordijske discipline. Ovim žičarama se može prevesti čak 28.600 skijaša na sat! Za ljubitelje noćnog skijanja obezbeđena je i osvetljena staza (Malo jezero), kao i snoubord park.

Nacionalni park Kopaonik

Upravo zbog svoje veličine, položaja i jedinstvene prirode, planina Kopaonik je 1981. godine proglašena za nacionalni park. Prostire se na površini od 11.810 hektara, a po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.

Pod posebnom zaštitom Nacionalnog parka je 698 hektara – izdvojenih u: 11 rezervata prirode i 26 prirodnih spomenika, 12 geomorfoloških, 6 geoloških, 8 hidroloških i 15 objekata svrstanih u nepokretna kulturna dobra.

U okviru Nacionalnog parka Kopaonik posebno se izdvajaju sledeći prirodni rezervati:

Kozje stene, Vučak, Mrkonja, Jankova bara, Gobelja, Barska reka, Samokovska reka, Metođe, Jelak, Suvo rudište, Duboka

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top