Naslovna » Obrazovanje » Dodatno obrazovanje » KUB – JEZICI PROZOR U SVET

KUB – JEZICI PROZOR U SVET

BRISTOL

Konačno smo se svi u porodici usaglasili: Mihailo ide u Englesku ovoga leta, u letnji kamp da uči engleski! Ja sam htela da ga pošaljem još kad mu je bilo 7 godina, ali tata je mislio da je prerano. Sa 8 godina Mihailo je postao svesniji i malo zabrinut oko tog putovanja, pa nisam htela da forsiram. E, sad, konačno, Mihailu je 9 godina i postigli smo konsenzus! Ide sa svojim vršnjacima, njih osmoro i profesorka iz školice gde uči engleski, u Bristol, Klifton koledž – divan kamp, kao iz filmova o Hariju Poteru…

Beše to davne 2005. godine, sada se sa nostalgijom podsećam tog vremena.

Dozvolite da se predstavim: ja sam Irina Kubik, suvlasnik i osnivač turističke agencije KUB koja se već tri decenije bavi školovanjem mladih i mladih duhom. Kroz naše ruke prošlo je par desetina hiljada dece – najmlađi putnici imali su 8 godina, a najstariji 72! Najveći broj je putovao preko leta u jezičke kampove, na dve ili tri nedelje, pa čak i četiri nedelje u bolja vremena. A poneko bi onda nastavio svoje školovanje u inostranstvu – u privatnim ili državnim srednjim školama u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Americi, Kanadi… Pa onda sledeći korak – studije u inostranstvu. Ima među našim bivšim putnicima više doktora nauka koji su svoje internacionalno obrazovanje započeli još u nižim razredima osnovne škole

Naši prvi putnici tih davnih ranih devedesetih stanovali su u porodicama, ali to odavno više nije popularno. Sada svi preko leta idu u rezidencijalne kampove gde je sve na jednom mestu: i nastava, i smeštaj, i školski restoran, i sportske sale, bazeni, sportski tereni… S jedne strane, to je odlično: deca se lako prilagođavaju, bezbednost je maksimalna, druženje sa vršnjacima iz celog sveta intenzivnije… S druge strane, ja kao profesor jezika malo žalim za danima kad su svi bili pojedinačno smešteni po porodicama, mada su neka deca u svojim porodicama uživala, a neka se baš i nisu tako dobro prilagođavala.

Dakle, letnji kamp jezika u inostranstvu, kako to današnjih dana izgleda?

Polazi se sa Aerodroma Nikola Tesla, avionom do aerodroma najbližeg izabranom kampu. Sa grupom od desetak mladih polazi odavde pratilac, boravi sa grupom sve vreme i vraća se sa njima. To je obično profesor jezika sa velikim pedagoškim iskustvom, kao i putnim iskustvom jer mnogi profesori sarađuju sa nama godinama. KUB koristi samo redovne avionske linije. Po dolasku na željenu destinaciju grupa nastavlja do svog konačnog cilja autobusom koji ih na aerodromu čeka.

I konačno grupa stiže do svog koledža. Tu ih čeka menadžer centra sa svojim pomoćnicima, ’activity’ liderima, upoznaje sa pravilima koledža i raspoređuje u sobe. Smeštaj je organizovan na nacionalnoj bazi. Šta to znači? Italijanske grupe su zajedno, grupe iz Turske su zajedno, grupe iz Srbije su zajedno… Ovo je iz razloga da bi pratilac grupe imao svu decu oko sebe i lakše o njima vodio računa. A druženje sa decom iz drugih zemalja nadoknadiće na nastavi, na sportskim aktivnostima, na večernjim druženjima.

Prvog dana se vrši testiranje znanja jezika i deca raspoređuju u internacionalne nastavne grupe koje ne prelaze 15 učenika. Nastava je pre ili posle podne, a u nekim centrima postoji i celodnevna nastava kako bi se dobilo više slobodnih dana i bolje iskoristilo vreme za obilaske. Standard je 20 časova nedeljno – po 4 časa dnevno. Ima centara, za ambiciozne putnike, gde se može izabrati i intenzivnija nastava.

A šta posle časa? Aktivnostima nikad kraja. Ili su to sportske aktivnosti i turniri na samom kampusu gde su na raspolaganju fudbalski i teniski tereni, sportske sale, zatvoreni bazeni, ili su to obilasci lokalnih znamenitosti. U toku nedelju dana boravka obično su organizovane dve poludnevne posete do lokalnih znamenitosti, a ako je kampus u Londonu, Parizu, Njujorku ili drugom većem gradu, onda su obilasci grada svakodnevni. Jednom nedeljno organizovan je celodnevni izlet npr. do Kembridža, Oksforda, Brajtona, EuroDiznilenda kod Pariza, Everglejdsa ako ste u Majamiju…

Zabava sledi tek posle večere. Tu su karaoke, modne revije, maskembali, disko večeri, filmske projekcije… Oni malo stariji vole da i uveče izađu i obiđu popularna mesta gde izlaze mladi. Tu im na raspolaganju stoje naši pratioci koji ih neće pustiti same već sa njima otići do Rok kafea ili u večernji šoping, ili ih odvesti na neki čuveni mjuzikl, ili već prema želji grupe. Ako putnici žele da obiđu neki čuveni fudbalski stadion, ili Vimbldon, sve se to može organizovati.

Deca se hrane u školskom restoranu. Svakodnevni doručak je obično pecivo, buter, džem, cerealije, mleko i sokovi, a jednom nedeljno je to pun engleski doručak sa jajima na oko i slaninicom. Bar tako je u Engleskoj, a u Americi će to imati svakodnevno. Ručak i večera su kuvani obrok sa dosta salate i povrća, što baš i nije omiljena hrana naših malih putnika, ali je izbor dobar pa svako nađe po nešto po svom ukusu. Naši pratioci podstiču decu da probaju različite ukuse i prilagode se lokalnim običajima. A kad se ide na celodnevni izlet, dobija se pakovani ručak.

I tako vreme proleti za tili čas. A onda dođe vreme za povratak, rastanak od novih prijatelja iz celog sveta, pakovanje, pa i suze. Na aerodrom grupu ponovo vozi organizovani transfer, i profesor je sa njima dok ih ne preda u ruke roditeljima.

Najpopularniji programi koje KUB organizuje su letnji kampovi u inostranstvu. Pored grupnog putovanja sa našim pratiocem moguće je u letnji kamp otputovati i samostalno. Ovo je varijanta za ambicioznije putnike i roditelje, gde ne postoji okruženje istojezične grupe što znači da su deca primorana da govore samo jezik koji su izabrali i gde se mogu birati intenzitet kursa, sadržaj kursa – npr. školski predmeti po izboru, određeni sport sa instruktorom ili bez, priprema za univerzitet i još mnogo toga.

Pored ovih letnjih jezičkih varijanti, KUB organizuje kurseve jezika u inostranstvu u toku cele godine za sve uzraste, sa izborom lokacije i tipa smeštaja. Često to činimo za roditelje čija deca studiraju u inostranstvu, da bi mogli da komuniciraju sa prijateljima svoje dece.

A kad se jezik dovoljno savlada, tu su mogućnosti nastavka školovanja u inostranstvu. Najčešće se naši putnici rešavaju da završe treći i četvrti razred gimnazije negde u svetu, ali ima i onih hrabrijih koji već krenu od prvog gimnazije. KUB sarađuje sa velikim brojem škola širom sveta, kako privatnih tako i državnih. Iskustva su nam izvanredna, informacija veoma opširna, pa roditelji mogu zakazati konsultaciju u KUB-u ukoliko su zainteresovani.

A što se tiče Mihaila sa početka ovoga teksta, on sada ima 21 godinu i studira medicinu. Išao je na letnje kurseve od svoje devete do osamnaeste godine, prvih godina u grupi, posle individualno. Nije se rešio da ode na školovanje u inostranstvo, mada sam ja to želela ali nisam forsirala. Celogodišnje školovanje u inostranstvu mora biti odluka samog deteta, roditelj je tu samo da ga podrži. Nadam da će specijalizaciju raditi negde u inostranstvu jednoga dana, što mu neće predstavljati jezički problem. Engleski govori kao maternji, a položio je B2 nivo za francuski. I to sam ja forsirala, jer smatram da si sa engleskim samo pismen, a obrazovan tek sa poznavanjem još jednog svetskog jezika. Ono čime mogu da se pohvalim je da sam odgajila jednog samostalnog i odgovornog mladića, koji se samostalno pakuje još od 15. godine, koji ume sam da vodi svoje finansije, da komunicira sa celim svetom. A samostalni boravak u inostranstvu preko leta je tu imao veoma važnu ulogu.

Detaljnije informacije o celokupnoj ponudi  OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top