Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Beba » Dojenje » Majčino mleko

Majčino mleko

majcino-mleko

Dojenje, osim što zadovoljava potrebu za hranom i sprečava negativne stimuluse nastale od gladi, doprinosi i razvoju privrženosti i vezanosti majke za dete putem epidemijskog kontakta “usta – dojka, ruka – dojka“. Taj odnos vezivanja može da se definiše kao „istraživanje i održavanje blizine drugoj individui“, a tako se i aktivira sisanje, od hvatanja majčine dojke, preko plača do osmeha. Toplina epidemijskog kontakta je neophodna koliko i potreba za hranom u izgradnji pravilnog odnosa majke i bebe, iz čega nastaje i buduća ličnost odrasle osobe.

Ekonomska prednost dojenja se pre svega ogleda u uštedi vremena koje je potrebno za pripremu mleka, kao i za sterilizaciju pribora za dojenje. Naravno, treba uzeti u obzir i uštedu novca za kupovinu mleka.
Priroda je mislila na sve: majčino mleko je uvek spremno, ima pravu temperaturu i sterilno je, kako bi novorođenčetu bila pružena pravilna ishrana koja će ga štititi, kako fizički, tako i psihički, putem epidemijskog odnosa, do zdravog razvoja privrženosti majci.

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top