Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Mama » Zadovoljna mama » Majčinstvo po fazama

Majčinstvo po fazama

mather

Kada žena počinje da se oseća kao majka? Kada majčinstvo zaista počinje? Da li je dovoljno osetiti prvo pomeranje bebe u stomaku ili se majkom postaje kada prvi put u naručje uzme svoju bebu?

Na svako ovo pitanje majke znaju odgovor – majčinstvo počinje pozitivnim testom na trudnoću, a ostale faze dolaze jedna za drugom!

Beba u stomaku

Prva faza majčinstva je kada žena sazna da je trudna i da u stomaku nosi bebu. Vremenom, kako beba raste počinju prve reakcije u stomaku od kojih se neke vide samo na ultrazvuku, dok neke i majka oseti – pomeranje bebe, njeno prvo štucanje i sve ostale “aktivnosti” koje beba ima dok je još u majčinom stomaku. Svaki trenutak trudnoće je radost, a činjenica da u njenom stomaku raste novi život svakoj ženi daje dovoljno snage da izdrži i one malo manje ugodne simptome trudnoće.

Prvi bebini dani

Sledeća faza majčinstva je porođaj i prvi dani novorođene bebe. Ovo je poseban period za svaku ženu jer se nalaze u ulozi koju do sada nikada nisu imale – a to je da brinu o svojoj potpuno nemoćnoj bebi koja zavisi isključivo od brige i nege koju joj pruža majka. Sada dolazi period privikavanja i međusobnog navikavanja, ali i učenja o svim obavezama koju majke moraju ispuniti, pronalaženja načina da i posle neispavane noći budu funkcionalne i sposobne da brinu o svom detetu i slično. Roditelji zajedno u ovom periodu moraju biti spremni na sve kako bi ova dragocena faza prošla što “bezbolnije” i sa više vremena za uživanje, jer se od šoka i osećaja nespremnosti često zaboravi koliko su dragoceni upravo ovi dani.

Mama i beba

Oko prve bebine godine počinje potpuno nova faza majčinstva. Kako se bebine potrebe menjaju, tako se menja i svakodnevnica. Prošli su prvi meseci u kojima je beba uglavnom samo spavala, a počinju dani kada se budi radoznalost i potreba za upoznavanjem svega što je okružuje. Sada se prave prvi koraci i svaki dan je obeležen nekim novim uzbuđenjem vezanim za bebu. Još više obaveza i posla oko bebe, ali i više radosti i smeha.

Predškolsko dete

Kada dete dođe do predškolskog uzrasta tada počinje nova faza pre svega u njegovom životu, a ona i u životu njegovih roditelja. Predškolsko dete počinje da stiče prijatelje, da upoznaje ljude izvan svog doma, da napušta kuću i vreme provodi u drugom prostoru gde nije okružen roditeljima i porodicom. To može biti zaista stresan period za dete, ali i za roditeljie koji imaju nove brige oko deteta. Da li će se snaći u vrtiću? Kako će reagovati na ostalu decu? Kako će se nositi sa obavezama koje ima i pravilima koje vrtić nameće, a koja nisu važila u kući?

Majka malog školarca

Iako je dete prošlo predškolski period kada je bio prvi šok oko novog okruženja, ipak ni škola ne pada tako lako svima. Škola sa sobom nosi mnogo više ozbiljnijih obaveza oko učenja i praćenja nastave, za razliku od predškolskog i vrtića. Deca se na to navikavaju i upijaju dan po dan, ali je roditeljima ovaj period posebno značajan. Tada dete pronalazi više interesovanja u koja roditelji nisu toliko uključeni, stiču prijatelje i svoje društvo, uključuju se u različite aktivnosti van škole, sve su manje vezani za njih, a osećaj da njihova “beba” odrasta i odlazi u svet – nekim roditeljima može teško pasti. Ipak, trebalo bi da se raduju ovim školskim danima i da prate kako se njihovo dete razvija i odrasta u osobu kojom će se sigurno ponositi.

Mama jednog tinejdžera

Period kada deca postaju tinejdžeri je zaista najosetljiviji period – kako u njihovom životu tako i u životu roditelja. Iako još nisu odrasle osobe, tinejdžeri žele da se tako prema njima svi ophode. Nova interesovanja i nove želje koje nastaju u ovom periodu odrastanja sa sobom nose i neke probleme, ali i radosti – zavisi kako se na to gleda. Uglavnom roditelji posebno brinu za svoju decu u ovom periodu, a najvažnije je da na vreme stvore i održavaju odnos pun međusobnog poverenja i poštovanja.

Majka odrasle osobe

Za majke će njihova deca uvek biti deca – ma koliko godina imali. Kada dete postane odrasla osoba koja je samostalna, pogotovo u odnosu na roditelje, tada se tek vidi sav trud koji su roditelji uložili kako bi vaspitali svoje dete. Nakon školovanja, zapošljavanja i osnivanja svoje porodice – vaše dete uskoro dolazi u vašu ulogu, ulogu roditelja i započinje sve ono što ste vi sa njim prošli – od onog najtežeg do onog najlepšeg. Uživajte u tome i nikad ne prestajte da pružate ljubav koju samo majka može pružiti svojoj deci!

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top