Naslovna » Ishrana » Med u ishrani malog deteta

Med u ishrani malog deteta

med-u-ishrani-malog-deteta

Ako vaše dete ima više od 12 meseci, tj. staro je jednu ili dve godine a još nije probalo med, postupite na sledeći način.

Ukoliko želite treba ispuniti sledeće uslove:

  1. Odojče nema izraženu alergijsku manifestaciju (ekcem – atopijski dermatit, alergiju na proteine kravljeg mleka ili alergiju na neku drugu hranu).
  2. Nema alergijskih reakcija na med ili neku drugu hranu u porodici.
  3. Može se uzeti isključivo prirodni (nektarski) med – bagremov.
  4. Med mora biti zdravstveno bezbedan (proizvođač poseduje potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti meda – obavezna mikrobiološka analiza).
  5. Dnevna količina meda je 1g/kg TM – podeljeno u dva obroka.
  6. Uvodi se u ishranu tako što se počinje sa 1/4 kašičice meda, uvek rastvorenog u tečnosti (voda, čaj, sok, voćna kaša…). Nakon prvog davanja sačekati četiri dana. Ukoliko nema znakova nepodnošljivosti (osip, svrab, povraćanje, proliv) nastaviti sa postepenim povećanjem, tako da se tokom dve nedelje unese dozvoljena dnevna količina. Tek nakon toga može se davati svakog dana.

Med u ishrani malog deteta

Dnevna količina meda je 1g/kg TM – podeljeno u dva obroka.

Ako je dete starije od dve godine, pri izboru vrste meda ne morate se ograničiti samo na bagremov med, iako ga deca najradije prihvataju. Detetu se može ponuditi i livadski med.

Kulinarske veštine o upotrebi meda za stariju decu svakako su mnogo maštovitije i raznovrsnije. Setite se samo medenih kolača, kohova i drugih zdravih poslastica sa medom koji uz mleko, limunadu ili biljni čaj mogu biti odlična užina za decu. Med je hrana i lek samo ako se konzumira u prirodnom obliku tj. ako nije termički obrađivan.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige BEBI KUVAR
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top