Naslovna » Beba » Blizanci » Položaji pri dojenju

Položaji pri dojenju

polozaji-pri-dojenju

Koji god položaj majka izabere, treba da je sigurna da je beba okrenuta ka dojci, a ne obrnuto.

Postoji niz položaja koje majka i beba zajedno mogu otkriti tokom dojenja. Najvažnije je znati koji je osnovni položaj, iz koga se mogu formirati ostali položaji, tako da je bebina glava nasuprot majčine bradavice, samo je bitno da je beba celim telom okrenuta ka majci.

Položaji pri dojenju

Poluležeći položaj
Poluležeći položaj je najudobniji u prvim danima posle porođaja, kada sedenje može da bude dosta neudobno. Novorođenče leži u tom položaju nasuprot majčinog stomaka, dok je majka u poluležećem položaju blago naslonjena na jastuke.

Ležanje sa strane
Ovaj položaj se preporučuje za vreme hranjenja noću ili kada majka želi da se odmori. I dete i majka leže po strani, stomak uz stomak, tako da su bebina usta u nivou sa majčinom bradavicom. Majka treba jednu ruku i rame, na kojima leži beba, da drži u ravnom položaju na podlozi, tako da joj je samo glava naslonjena na jastuk. Beba može da se podupre urolanim ćebencetom ili peškirom.

Položaj kolevke
Najbolji položaj za dojenje je položaj kolevke, kada bebina glava leži na majčinoj ruci, koja podržava bebina leđa i stražnjicu. U ovom položaju bebin stomak je okrenut ka majci, tako da je omogućen telesni kontakt. Ruku treba podupreti jastukom ili naslonom za ruke, tako da se mišići ne naprežu i rame ne podiže bespotrebno visoko. Ovakav položaj može biti još udobniji ako se podignu noge.

Položaj držanja fudbalske lopte
Ovakav položaj je prigodan za dojenje blizanaca ili ako majka ima i starije dete koje želi da se nasloni na nju. Dete će ležati pod majčinom rukom, kuk uz kuk, potpomognuto jastucima. Majčina ruka će podržavati bebina leđa. Majka treba blago da se nagne da bi beba mogla da dođe u dodir sa dojkom, a čim se beba nahrani, moći će da se nasloni i odmori. Ovaj položaj je naročito dobar za pražnjenje sadržaja iz donjeg predela grudi.

Koji god položaj majka izabere, treba da je sigurna da je beba okrenuta ka dojci, a ne obrnuto. Mogu se pojaviti mnogi blokirajući momenti kada majka pokušava da nahrani bebu dok je nagnuta preko nje. Umesto toga, majka treba da bude usmerena ka bebi, kako bi bebu lakše dovela do dojke.

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top