Naslovna » Deca » Deca » Kako naučiti dete da pere zube?

Kako naučiti dete da pere zube?

pranje-zubaKako naučiti dete da pere zube?

Zubiće treba prati od pojave prvog belog predstavnika u ustima.
Zube detetu perite prvo vi, a zatim postupno i samo dete koje će polako usvojiti naviku redovnog pranja zuba.

Kako biste istrajali u nameri da dete usvoji naviku higijene i pranja zubića, donosimo vam nekoliko saveta za pravilnu negu i zdravlje zuba kod dece.

Pravilno pranje zuba

Kako naučiti dete da pere zube?

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče posebnom četkicom za zube ili gazom navijenom na prst. Ako dete sarađuje, odmah možete početi da koristite pravu četkicu za zube. Najbolja je ona koja ima sasvim malu glavicu i izrazito mekana plastična vlakna.

Kada niknu svi mlečni zubići (oko druge godine), najbolje ih je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje. Ovom četkicom dete može da počne samostalno da pere zubiće. Posle svakog samostalnog pranja zubića roditelj treba da izvrši kontrolu i još malo opere zubiće.

Kada početi s korišćenjem paste za zube?
Od prvog mlečnog zubića, kažu stomatolozi. Dečija pasta za zube jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po četkici, ne može se progutati.

Kako motivisati dete da pere zube?
Budite dobar primer, deca uče oponašajući vas.
Od pranja zuba napravite lep ritual – tako će vrlo brzo pranje zuba postati uobičajena stvar.
Pranje zuba neka bude igra. Koristite se trikovima kada dete baš ne želi da otvori usta: na primer recite: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često automatski otvore. Ili zasmejavajte dete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće.

Perite i vi zube istovremeno. Budite svesni činjenice da dete voli da oponaša starije i znajte da ste mu vi uzor.

Osim navedenog posebno je važna zdrava ishrana bez čestog uzimanja šećera kako bi se izbeglo kvarenje zuba i naročito cirkularni karijes.

Od najranijeg doba dete treba navikavati na hranu koja sadrži malo šećera.  Treba izbegavati davanje zašećerenog čaja, soka, naročito noću. Dudu varalicu nikada ne treba umakati u šećer ili med. Između obroka trebalo bi izbaciti slatkiše a umesto njih uvesti voće.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top