Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca » Predškolci » Pravilna podela poslova u porodici

Pravilna podela poslova u porodici

kucni poslovi

Porodica je najvažnija ćelija društva, zbog čega je potrebno posebno je negovati i održavati odnosne među svim članovima. Jedan deo negovanja porodičnih odnosa leži i u pravilnoj podeli poslova unutar porodice – kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Nije važno da li su vaša deca uzrasta od tri godine ili su već tinejdžeri ili punoletnici. Ukoliko žive zajedno sa vama u kući – sigurno je da mogu i da pomognu u svakodnevnim obavezama. na ovaj način svi će se osećati korisnim, a kako će podela poslova ostaviti više slobodnog vremena koje ćete provesti zajedno – vladaće i harmonija u porodici.

Kada dođe do podele poslova u kući, pobrinite se da svako dobije posao koji će zaista moći i da obavi. Verujte da čak i mala deca mogu biti od velike pomoći – barem toliko da vam ne smetaju dok vi obavljate šta je neophodno. Uposlite se i krenite zajedno u avanturu sređivanja kuće – a neka to bude još jedna od zajedničkih porodičnih aktivnosti koja nikome neće teško pasti!

“Poslovi” za malu decu

Deca uzrasta do tri godine zaista ne mogu uraditi puno u kući, ali ih je moguće uposliti tako da se osećaju deo “ekipe”. Dovoljno je da pospremi igračke u svojoj sobi i pokupi sitnice sa poda koje su zaostale nakon igranja. Ukoliko već znaju sami da se presvuku ili makar skinu – naučite ih i da svu prvljavu odeću odlože u korpu za prljav veš – i već su dosta pomogli.

Obaveze za predškolsku decu

U uzrastu od četiri, pet ili šest godina deca već znaju mnoge stvari. Podrazumeva se da će obaviti sve ono što može i jedan trogodišnjak, ali sada je vreme i za neke nove, malo “ozbiljnije” poslove po kući. Sada su već sigurno dovoljno spretni da mogu da nameste svoj krevet nakon spavanja, da prljavo posuđe stave u sudoperu, kao i da vode brigu o svom ljubimcu ukoliko ga imaju.

Poslovi za decu od šest do osam godina

Deca koja su krenula u školu sigurno mogu da razumeju šta znače kućni poslovi i koliko obaveza mogu imati svi članovi porodice kako bi se sve obavilo kad treba. Upravo zato ga slobodno više uključite u svakodnevne poslove – u skladu sa njihovim mogućnostima. Jedan od novih poslova koje može imati jeste da postavi sto pre jela, da baci smeće, dok je spremanje njihove sobe nešto što bi odavno trebalo da se podrazumeva.

Deca starija od osam godina

Sada je već pravo vreme da dete uključite u neke nove poslove u kući. Neka spremanje hrane vikendom bude zajednička aktivnost kako bi dete počelo da uči da samo priprema neka jednostavnija jela. Osim toga, sada su već i malo odgovorniji pa mogu da vam pomognu u čuvanju mlađeg brata ili sestre ili da u potpunosti preuzmu odgovornost oko kućnog ljubimca – kog će hraniti na vreme, voditi u šetnju ili ako je u pitanju mačka – promeniti pesak u posudi. Deca u ovom uzrastu su dovoljno velika da mogu povremeno oprati i suđe – barem nakon doručka i slično.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top