Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 38. nedelja trudnoće

38. nedelja trudnoće

38-nedelja-trudnoce

38. nedelja trudnoće

Ako su vam noge, a naročito zglobovi otečeni, to je sasvim uobičajeno za ovaj stadijum trudnoće. Međutim, ako primetite preterano ili iznenadno oticanje stopala, ruku, lica ili su vam oči otečene, a vaša težina počinje naglo da se povećava, hitno se obratite lekaru. To mogu biti znakovi vrlo ozbiljnog stanja preeklampsije.

Zadržavanje tečnosti i oticanje
Oticanje je povezano sa normalnim povećanjem količine tečnosti u telu tokom trudnoće, a obično se pojavljuje na nogama i zglobovima, rukama i prstima. Pročitajte šta možete učiniti kako biste olakšali ovu trudničku tegobu!

Budite spremni da vam vodenjak može da pukne svaki trenutak. Zaboravite na scene iz filmova gde voda odjednom lije po podu – vodenjak najčešće lagano curi.

Pravi trudovi počinju u krstima
Neke žene pre početka porođaja mogu da osete iznenadnu navalu energije koja se ogleda u nekontrolisanoj potrebi za čišćenjem i spremanjem kuće, a ta se pojava naziva i gnežđenje jer se smatra da žena priprema i uređuje ‘gnezdo’ za novog člana porodice. To se obično dešava nekoliko dana pre porođaja.

Iako je pranje prozora idealan način da ‘ubijete’ vreme dok čekate da porođaj konačno počne, pripazite i nemojte se previše umarati. Čuvajte energiju za porođaj! Biće vam itekako potrebna. Lagane kontrakcije sada verovatno osećate svakodnevno. Ako osećate grčeve samo u prednjem delu stomaka, radi se o lažnim trudovima. Pravi trudovi počinju na krstima i šire se prema napred.

Uobičajeni znaci početka porođaja su:

  • Spuštanje bebe u karlicu – ovo se može dogoditi i nekoliko nedelja ranije, posebno kod prvorotki.
  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice – zbog toga će vas lekar pregledati vaginalno u poslednjim nedeljama trudnoće. Ipak razmekšavanje grlića ne znači da trebate ići u bolnicu. U porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 centimetra.
  • Ispadanje sluznog čepa – takođe se može dogoditi čak i nedeljama ranije, a obično se javlja dan do dva ranije.
  • Pojava pravih kontrakcija – kontrakcije koje postaju sve češće i bolnije i ne prestaju šta god da radite.
  • Prskanje vodenjaka – znak da odmah treba da krenete u bolnicu.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top