Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Kad dete tuče drugu decu

Kad dete tuče drugu decu

kada-dete-tuce-drugu-decu

Za početak, pokušajte svom detetu da konkretno objasnite šta u njegovom ponašanju nije dobro. Izjave tipa “Nisi bio dobar” su uopštene i samo zbunjuju dete i daju mu osećaj manje vrednosti i zbunjenosti. Pokušajte da kod deteta razvijete empatiju (saosećajnost). Pitajte ga kako bi se ono osećalo da njega neki drugar gura, grize i bije. Da li bi bio tužan, osećao strah, možda bi se naljutio…? Važno je sa detetom razgovarati o tome šta može da uradi drugačije umesto da tuče drugu decu. Pokušajte da detetu prikažete situaciju kroz igru dve lutke uz naglasak na osećanja one koja je žrtva. Pitajte dete da li je lepo kad te neko bije, ujeda, gura? Da li je lepo osećanje kada plačeš, patiš, mnogo si tužan? Da li je lepše kad se neko sa tobom lepo igra? Dete će samo izabrati “lepu” igru sa drugarom.

Imajte na umu da često deca koja tuku drugu decu dobiju toliko pažnje da to ponašanje na kraju postane način za privlačenje pažnje. Umesto toga, više pažnje posvetite onom detetu koje nije agresivno. Na taj način ne potkrepljujete nepoželjna ponašanja deteta, učite ga empatiji i razvijate mu osećaj i razumevanje za druge u njegovoj okolini, a to je važan preduslov za smanjivanje agresivnih ponašanja i usvajanje socijalnih veština.

Koliko god da Vam je teško da se nosite sa agresivnim ponašanjem vašeg deteta nikako nemojte tući dete ako je ono udarilo drugara ili brata jer dete tako dalje uči agresivno ponašanje. Ne uči nove načine i veštine nošenja sa frustracijom. Važno je i da ne pretite detetu jer mu time dajete mogućnost daljeg testiranja vaših granica i tolerancije.

Konkretno postavljeni zahtevi, odnosno, davanje izbora detetu, ali i pridržavanje roditelja prema rečenom, omogućuju detetu da zna šta sledi iza kog ponašanja – i njegovog i roditeljskog. Morate biti dosledni da bi dete shvatilo šta sledi posle lošeg ponašanja bez obzira na sve druge okolnosti. Probajte sa ukidanjem gledanja crtaća ili bilo koje druge aktivnosti koja je detetu draga. Jako, jako je važna doslednost.

Nemojte se prema detetu ponašati neprijateljski. Predložite mu da zajedno slažete kocke ili da mu čitate priču, ali gledanja crtanog filma nema iz tog i tog razloga.

Pohvalite svaki put detetovo ponašanje koje je pozitivno i poželjno u odnosu prema drugima. Provodite što više vremena sa detetom kroz igru, rad (deca vole da pomažu roditeljima) i zajedno se zabavljajte.

Nikada nemojte pred drugima iznositi primere detetovog lošeg ponašanja. Dete će se osetiti postiđeno i frustrirano. Izgradite sa detetom odnos poverenja.

Zapamtite da su u odnosu sa decom najvažniji ljubav, doslednost i strpljenje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top