Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Padovi u trudnoći – kako ih izbeći

Padovi u trudnoći – kako ih izbeći

padovi-u-trudnoci

Ako do toga ipak dođe pokušajte da padnete na stranu (kao što to rade skijaši) i izbegnete direktan udarac u stomak. Beba je relativno dobro zaštićena plodovom vodom, plodovim ovojcima, mišićima materice u vašem stomaku i njoj se najverovatnije neće ništa dogoditi. Ali ako ste pred porođajem moglo bi da dođe do prskanja vodenjaka što bi dovelo do prevremenog porođaja. Ako se to nekim situacijama dogodi, morate odmah u bolnicu da bi ste dalje bili pod lekarskim nadzorom.

U većini slučajeva pad neće izazvati porođaj, ali svakako treba obratiti pažnju na moguće posledice. Pojava vaginalnog krvarenja, oticanje plodove vode, kontrakcije koje se pojačavaju i sve su učestalije, uznemirenost bebe ili preterana mirnoća svakako su razlozi za odlazak kod lekara.

Padovi u trudnoći i Povrede

Kako pri padu naješće dolazi do uganuća skočnog ili ručnog zgloba pored hladnih obloga i fiksacije zavojem neophodno je mirovanje. Kod povrede skočnog zgloba dobro je da noga bude podignuta da bi se smanjio otok koji prati ovu povredu.

Ako nakon pada ne možete da napravite pokret u povređenom zglobu i pri tom osećate jak bol verovatno se radi o iščašenju (kosti su izašle iz zgloba i nisu se u potpunosti vratile). Svakako idite kod lekara koji će vam namestiti zglob i fiksiraće ga zavojem ili gipsom koji ćete nositi neko vreme.

U najgorem slučaju pri padu dolazi do preloma kostiju. Ako je ruka ili noga u neprirodnom položaju, izuzetno jako boli i na najmanji pokret, verovatno se radi o prelomu. Bez pomeranja povređenog dela tela treba odmah otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati hitnu pomoć kako bi povreda bila adekvatno zbrinuta.

Padovi u trudnoći

Danas postoje savremeni rentgen aparati sa dobrom zaštitom od zračenja tako da je moguće snimiti prelom a da se beba ne izloži riziku. Takođe postoji plastični gips sa kojim možete da se kupate što obezbeđuje dodatni konfor u situaciji kada mora da se nosi imobilizacija. Primena fizikalne terapije nakon skidanja gipsa takođe ne predstavlja nikakav rizik po bebu a omogućava brzo vraćanje funkcije povređenog zgloba.

Sve ovo su moguće ali na sreću jako retke posledice padova u trudnoći. U najvećem broju slučajeva osim neprijatnog udarca i modrica koje će se pojaviti nema ozbiljnijih posledica.

Ali kako se radi o “drugom stanju” i velikoj brizi za bebu, trudnice su vidno uznemirene u takvim situacijama. Odlazak kod lekara, pregled, slušanje tonova bebe neće biti suvišni i umiriće i ženu i bebu koja je verovatno i sama odreagovala na pad.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Centar za korektivnu gimnastiku

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top