Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Primena lekova u trudnoći

Primena lekova u trudnoći

primena-lekova-u-trudnociPrimena lekova u trudnoći

Takođe, upotreba vitamina u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Normalno se hranom unosi dovoljno vitamina i minerala, pa dodatna primena vitaminskih preparata u trudnoći najčešće nije potrebna. Izuzetak je folna kiselina, koju bi trudnice trebale da uzimaju u prvih 5 meseci trudnoće, u suplementacionoj dozi od 0.4 mg dnevno, oralnim putem. Folna kiselina sprečava u izvesnoj meri nastanak anomalija nervnog sistema. Primenu ostalih vitamina i minerala u trudnoći treba da odredi samo lekar, na osnovu uvida u stanje trudnice i njene laboratorijske rezultate. U trudnoći nikako ne bi trebalo uzimati napamet multivitaminske preparate, koji često sadrže velike doze vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K); za vitamin A je dosadašnje iskustvo pokazalo, da ako se uzima u velikim dozama tokom trudnoće, može izazvati urođene anomalije mnogih organa deteta.

Za mali broj lekova je do sada pokazano da su sasvim bezopasni za plod ako se uzimaju tokom trudnoće, tj. da ne mogu izazvati urođene anomalije. Takav je PARACETAMOL, lek kojim se mogu suzbiti bolovi i sniziti povišena temperatura. Od antibiotika, u pogledu rizika od nastanka urođenih anomalija sasvim je bezbedna primena PENICILINA i ERITROMICINA. Trudnice koje imaju šećernu bolest mogu bez bojazni primati insulin prema dozama koje im odredi lekar, jer se radi o hormonu koji se i inače stvara u organizmu.

Primena lekova u trudnoći

S druge strane, za izvestan broj lekova se sa sigurnošću zna da mogu doprineti nastanku urođenih anomalija. Zato u trudnoći treba izbegavati primenu antibiotika fluorohinolona (ciprofloksacin, ofloksacin i drugi), antihipertenziva iz grupe ACE inhibitora (kaptopril, enalapril, lizinopril, ramipril, fosinopril i drugi) i svih lekova koji spadaju u grupu citostatika.

Ovaj tekst ima veoma opšti edukativni karakter, a svaka trudnica ima individualne osobine i potrebe, kada su u pitanju lekovi. Pre upotrebe bilo kojeg leka ili lekovitog preparata, trudnica treba da se posavetuje sa svojim lekarom ili sa lekarima najbližeg savetovališta za trudnice.

Autor: Grupa studenata 4. godine farmacije
Čuvajmo bebe od lekova

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top