Naslovna » Beba » Dojenje » Pristup prestanku dojenja

Pristup prestanku dojenja

pristup-prestanku-dojenja

Pravi i najbolji način za prekid dojenja je POSTEPENO. Ukida se po jedan dnevni podoj svaka tri dana da bi se dalo dovoljno signala i vremena dojkama da smanje proizvodnju mleka. Na ovaj način i mama i beba mogu da pronađu zajednički način da nadoknade trenutke bliskosti koje su delili za vreme tog podoja.

Što se tiče praktičnih saveta oni zavise od uzrasta bebe. Na različite stvari treba obratiti pažnju ukoliko je beba mlađa od 9 meseci ili ukoliko je dete starije.

Pristup prestanku dojenja

Delimični prestanak dojenja

Delimični prestanak dojenja je alternativa potpunom prestanku dojenja. Možda nije potrebno izbaciti sve podoje. Ponekad se mame starije dece osećaju nezadovoljne jer imaju osećaj da njihovo veliko dete traži podoje iako mu nisu više potrebni tako često. U ovakvom slučaju je najbolje razmisliti koji je to podoj ili dva koji najviše smetaju mami. Delimični prestanak dojenja takođe podrazumeva i skraćenje vremena koje dete provodi na dojki.

Ovo se naravno odnosi na bebe starije od godinu dana. Ukoliko je beba mlađa od godinu dana ipak je potrebno posavetovati se sa pedijarom koji je upućen u dojenje.

Delimični prestanak dojenja takođe može da bude i privremenog karaktera. Kasnije ukoliko majka odluči može da vrati podoj koji je iz nekog razloga izbacila.

Nagli prekid dojenja

Nagli prekid dojenja je jednako težak i za mamu i za bebu. On se koristi samo kada je neophodan i jedina opcija.

Zašto je težak?

  • Fizička nelagodnost za mamu. I kada mama prestane sa dojenjem njeno telo će i dalje nastaviti sa proizvodnjom mleka. Ukoliko se to mleko ne izmlaza iz dojki one će postati prepunjene, a to će dovesti do pojave mastitisa ili abscesa.
  • Iznenadna hormonska promena kod mame može da dovede do depresivnosti. Za vreme dojenja mamino telo luči hormon oksitocin „hormon sreće“. Prekid dojenja će izazvati pad nivoa oksitocina u maminom telu. Ovaj pad se najteže podnosi u prvim mesecima kada je njegov nivo najveći.
  • Emocionalna trauma za bebu. Dojenje nije samo način ishrane, ono je mnogo više za bebu. Blizina mame, nežnost, opuštanje, uteha, sigurnost… Prekinuti naglo dojenje za bebu je jednako traumatično kao da je izgubila maminu ljubav. Postepenim prestankom dojenja beba se lakše prilagođava drugoj vrsti nežnosti i ljubavi od strane njene majke. Jedna vrsta prisnosti se postepeno zamenjuje drugom.

Koju grešku prave mame kada naglo prekinu dojenje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top