Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Dojenje » Pristup prestanku dojenja

Pristup prestanku dojenja

Često se mame koje naglo prekinu dojenje boje da izmlazaju mleko jer imaju predrasudu da će izmlazanjem mleka njihovo telo stvarati mleko. Majka MORA da izmlaza mleko po naglom prekidu dojenja iz jednostavnog razloga, ako ga ne izmlaza doći će do prepunjenosti dojki, mastitisa pa i abscesa.

Kako, koliko i koliko često se izmlazati?

Potpuno je svejedno na koji način ćete izmlazati mleko. Da li je to pumpica ili ruka nije bitno sve dok je vaše izmlazanje efikasno (dojka se oslobađa mleka). Nekim majkama prija topla kupka ili tuširanje pre samog izmlazanja. Drugima topla suva pelena na dojkama pred izmlazaje dok kod onih koje su uigrane nema potrebe za ovim.

Količina mleka koja se izvlači nije bitna u mililitrima već u samom osećaju mame koja ga izmlaza. Mleko se izvlači do trenutka kada mama oseti da je napetost u dojkama popustila. Jednostavno rečeno do trenutka kada mama oseća da joj je lakše. Npr. Ukoliko je beba mala i sisala je na svaka dva sata mami će najverovatnije biti potrebno da svaka tri sata izmuze određenu količinu mleka da oseti da se napetost u dojkama smanjila. Dok npr kod majki čije su bebe sisale retko taj ritam izmlazanja je mnogo ređi.

PAŽNJA: Podvezivanje dojki na bilo koji način je zastarela metoda zbog koje može doći do zacepljenja mlečnih kanala. Nemojte podvezivati grudi.

Takođe nema potrebe da uskraćujete svom telu tečnost. I kod prestanka dojenja kao i kod samog dojenja važi isto pravilo: Pijte tečnost (preporučljivo je najobičniju vodu) uvek kada osetite da ste žedne.

Kako koji dan prolazi tako će i razmak između izmlazanja biti sve veći. Mleko ne može da stane odmah ali pošto izmlazate samo toliko koliko je potrebno da nestane napetost u dojkama vaše telo će to shvatiti kao signal da smanji proizvodnju mleka. Ovo postepeno smanjenje mleka će potrajati par nedelja ali je to NAJZDRAVIJI način za prestanak dojenja.

Maltene kod svih majki bez obzira koliko dugo su dojile iz dojki se i posle par meseci od prestanka dojenja može izvući po kap dve mleka.

Budite uz vaše bebe za vreme kada prestajete sa dojenjem da bi mu pružile dokaz da ga još uvek volite i da ste tu za njega. Prestanak dojenja je period kada im je potrebna vaša pažnja, igra, šetnja…

Planirani prekid dojenja

Planirani prekid dojenja je onaj prekid gde mama planira da prestane sa dojenjem iako njena beba još uvek nije spremna za to. Ovakav prekid dojenja je najlakši i za mamu i za bebu.

Planirani prekid dojenja se sprovodi tako što se izbacuje po jedan dnevni podoj na svakih ne manje od tri dana. Na ovaj način se mamino telo navikava na smanjenu potrebu za proizvodnjom mleka. Ukoliko je beba mlađa od devet meseci biće potrebno izbačene podoje zameniti flašicom ili nekom drugom adekvatnom metodom u zavisnosti od uzrasta. Kod dece koja su u dobi između devet meseci i godine dana i ukoliko lepo pije iz šolje ili čaše i jede drugu hranu podoj može biti zamenjen drugom hranom mada je najbolje posavetovati se sa lekarom. Za stariju decu mamino mleko je takođe izvor hranljivih sastojaka koji su mu potrebni ali dojenje više predstavlja emocionalnu vezu nego fizičku potrebu za maminim mlekom.

Kako u praksi sprovesti planirani prekid dojenja?

 • Ne nudite i ne odbijajte. Ovo je sigurna i efikasna metoda. Jednostavno kao što kaže: nemojte da nudite dojku ali ako dete traži nemojte mu je uskraćivati. Ona samostalno u suštini i nije prekid dojenja ako se ne udruži sa sledećom metodom.
 • Promena dnevne rutine. Sva deca imaju neku svoju rutinu kada i gde sisaju. Ukoliko npr dete traži da sisa uvek kada majka sedne u svoju fotelju gde ga doji jednostavno izbegavajte da sednete u nju neko vreme. Ukoliko npr dete ima podoj uvek kada se probudi tu je moguća pomoć tate. Neka tata dočeka dete za dobro jutro i pripremi ga za doručak. Naravno potrebno je da detetu bude spremna hrana, još bolje ako mu se nudi omiljeno jelo. Lakše će „zaboraviti“ na jutarnji podoj.
 • Preduhitrite dojenje nudeći adekvatnu zamenu i/ili razonodu. Ponudite zdravu užinu, čitajte slikovnicu, novu igračku, šetajte, vozite bicikl… Ukoliko čekate da dete zatraži dojenje biće teže odbiti ga nego preduhitriti ga pred vreme za podoj. Obratite pažnju na situacije kada naslućujete da će tražiti podoj i budite brze i snalažljivije od deteta.
 • Odložite podoj. Ukoliko je moguće pokušajte da odložite podoj. Ovo je moguće samo kod neke dece. Većina njih insistira još više ako pokušate da ga izbegnete.
 • Skratite dužinu podoja. Skraćivanje podoja je efikasno kod dece starije od dve godine.

Uspeh prestanka dojenja mnogo zavisi od majke, detetovog temperamenta kao i od detetovog uzrasta. Mama mora da pokuša da nađe najadekvatniji način.  Ono što u jednom trenutku ima ili nema efekta za nekoliko dana može da ode u suprotnost. Budite fleksibilna mama.

Znaci da prekid dojenja ide prebrzo.

Ukoliko dete postane uznemireno, plače na svaki pokušaj da se izbegne podoj to je znak da treba usporiti sa prekidom ili da treba pronaći nov pristup odbijanju.

Neki od znakova su takođe i:

 • Mucanje (zamuckivanje)
 • Noćna buđenja
 • Povećano traženje mamine blizine u toku dana
 • Pronalaženje novog objekta bez kog se ne može (ćebe, plišana igračka…)
 • Nov ili pojačan strah od razdvajanja
 • Ujedanje – ukoliko to nikada pre nije rađeno

Ako majka oseti da joj se grudi brzo pune mlekom i to je znak da prebrzo pokušava da prestane sa dojenjem. Potrebno je da uspori.

Ukoliko se mama predomisli i poželi da nastavi sa dojenjem i to je naravno moguće. Nema razloga da se dojenje prekida na silu.

Hvala sajtu www.superbeba.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top