Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Procedure u porođaju

Procedure u porođaju

procedure-u-porodjaju

Nakon obavljene pripreme ponovo ćete imati pregled lekara kojim se prati napredovanje u otvaranju, UZ pregled ploda i priključiće vas na CTG da bi se proverili tonovi bebe i prisustvo kontrakcija.

Po ulasku u porodilište (u nekima su to boksevi za porođaj, u drugima odvojene prostorije) dobićete krevet (koji se kasnije pretvara u sto za porođaj) na kome ćete ležati dok se ne porodite. Izuzetak su porodilišta gde ste u pripremnom delu tokom čitavog prvog porođajnog doba pa tek onda ulazite u salu za porođaj. U oba slučaja nakon određenog vremena će Vas lekar ponovo pregledati kako bi mogao na osnovu trenutnog stanja i prethodnog pregleda da planira vođenje vašeg porođaja.

Dok vas pregleda lekar proverava:
Dilataciju (otvorenost) grlića što se izražava u santimetrima od 0 što predstavlja potpunu zatvorenost koja je poželjna tokom trudnoće kada kažemo da je grlić zatvoren do preko 0,5 što govori da je počeo da se otvara, 2-3-7-9 tokom porođaja do 10cm, odnosno potpune dilatacije koja predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog, odnosno mogućnosti da se porođaj završi vaginalno tj. beba rodi prirodnim putem.

U nekim porodilištima se otvorenost umesto cm izražava u prstima (lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren 1 ili 3 prsta, mali, srednji, ili veliki dlan što odgovara otvorenosti od 10cm). Uglavnom lekari nakon pregleda glasno komentarišu kolika je otvorenost ali ako ništa ne kažu, obavezno pitajte jer na osnovu ovog podatka možete da procenite u kojoj ste fazi porođaja i šta možete da očekujete u narednoj fazi.

Izravnavanje je drugi proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst, zatvoren da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara.

Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal se takođe prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja kao i koji položaj beba zauzima (na početku porođaja je na levoj ili desnoj strani, a kasnije kako se glava okreće na dole lice može biti okrenuto ka podu ili suprotno).

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva ipo sata ako ne postoje neki posebni razlozi da to bude češće. Da bi lekar mogao da vas pregleda i da vama pregled bude što manje neprijatan pokušajte da se opustite što je teško ako imate kontrakcije. Ukoliko se stežete i bežite po stolu, lekar neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren što je bitna informacija za vođenje porođaja, procenu trenutka kada treba prokinuti vodenjak ili dodavati lekove.

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija, zamolite lekara da sačeka dok se završi kako bi ste mu omogućili da vas pri pregledu dilatira. Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju a pri tom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira što skraćuje porođaj.

CTG – elektronsko praćenje materičnih kontrakcija i srčanih tonova bebe se u nekim porodilištima radi rutinski kod svake porodilje a u drugim samo po potrebi. Kaiševi ili široki pojas će biti preko Vašeg stomaka kako bi se na aparatu pratile Vaše kontrakcije i registrovali tonovi bebe (otkucaji njenog srca). Oba pokazatelja lekarima daju važne informacije i pomažu vođenju porođaja. Aparati nisu neophodni da bi se utvrdila efikasnost kontrakcija jer se to vidi prema napredovanju u otvaranju grlića i spuštanja prednjačećeg dela. Srčani rad bebe se prati stetoskopom ili uz pomoć male trubice koja se oslanja o stomak na mesto bebinih leđa.

UZ pregled tokom porođaja se radi ako za to postoje određeni razlozi, uglavnom kada nastane zastoj u porođaju.

Lekarske intervencije tokom porođaja…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top