Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Procedure u porođaju

Procedure u porođaju

procedure-u-porodjaju

Na kraju će Vas presvući u čistu spavaćicu, staviće vam mrežasti uložak koji ste poneli sa sobom (dobro je da ulošci budu na vrhu u kesi sa vašim stvarima). Prebaciće Vas na pomoćni ležaj ali ostajete i dalje naredna dva sata u porodilištu kako bi se pratilo Vaše opšte stanje. Ovo je period kada se postepeno zatvaraju krvni sudovi materice i taj proces je pod nadzorom medicinskog osoblja, ali je dobro da ostanete budni kako biste bilo kakvu naglu promenu (jak bol, krvavljenje koje se pojačava) odmah prijavili. Još uvek ne možete ništa da jedete ni da pijete da bi u slučaju pojave komplikacija mogle da se primene odgovarajuće intervencije.

Nakon isteka dva sata prebaciće Vas na odeljenje u sobu sa drugim porodiljama ili u apartman koji najčešće ima dva kreveta gde ćete, u zavisnosti od Vašeg i stanja Vaše bebe koje procenjuje pedijatar pri pregledu, dobiti bebu na prvi podoj ukoliko to već niste uradili u prvim minutima nakon porođaja. Poželjno je da se to obavi što pre zbog pozitivnog uticaja kolostruma (prvog mleka) i njegove zaštitne funkcije.

Izlazak iz porodilišta
Majke koje su se porodile prirodno izlaze sa bebama iz bolnice nakon tri dana. One koje su porođene carskim rezom izlaze nakon pet, a sedmog dana dolaze u bolnicu radi skidanja konaca.

Za izlazak iz bolnice pored gardrobe za Vas, potrebno je da Vam donesu od kuće za bebu:

  • pet tetra pelena
  • jednu pelenu za jednokratnu upotrebu
  • jednu švedsku pelenu, dva bodija ili benkice
  • kapicu i čarapice ako je hladno i korpu ili ćebence u čemu ćete izneti bebu

Pri izlasku dobijate dve otpusne liste, jednu za Vas i drugu za bebu na kojima će biti podaci o porođaju, Vašem stanju i stanju bebe na otpustu. Ako postoji bilo kakav nalaz koji zahteva dodatne preglede o tome će Vas informisati lekar ginekolog i pedijatar koji je sve vreme pratio bebu. Nekada zbog uočenih deformiteta (Torticolis, Pes varus congenitus…) što pre treba otići na pregled kod dečijeg fizijatra ili ortopeda.

Po dolasku kući, patronažna služba Vašeg Doma zdravlja posetiće Vas i u narednih nekoliko dana patronažna sestra će Vam pomagati pri kupanju, obradi pupčanog patrljka bebe, nezi dojki i epiziotomiji ako ste je imali.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Centar za korektivnu gimnastiku

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top