Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Procedure u porođaju

Procedure u porođaju

procedure-u-porodjaju

Dodavanje lekova (stimulacija) tokom porođaja može da izostane ukoliko ste u porodilište došli sa velikom otvorenošću pa se porođaj završava za kratko vreme. Inače postoje utvrđeni protokoli po kojima se ova procedura izvodi. Za vas je jedino bitno da znate da se to može uraditi na više načina, intravenski, muskularno, vaginalno, kombinovano. Lekovi imaju funkciju da pojačaju kontrakcije kada govorimo u stimulaciji, ali i da ih ublaže kada su izuzetno jake. Lekovima može i da se izazove porođaj kada izostanu prirodni mehanizmi koji pokreću porođaj i tada govorimo o indukciji odnosno indukovanom porođaju.

Prokidanje vodenjaka se obavlja na stolu u porodilištu, ako nije došlo do njegovog spontanog prskanja. Sprovodi se tokom prvog porođajnog doba kada je glava bebe učvršćena u karlični ulaz. Efekat isticanja plodove vode su jače kontrakcije pa se ova procedura koristi kada su kontrakcije slabe. Nekada se vodenjak čuva skoro do samog kraja jer je beba visoko da bi se podstaklo njeno spuštanje.

O trenutku prokidanja vodenjaka odlučuje lekar (uglavnom je to na 3, 4, 5cm), a za porodilje je važno da znaju da iako se radi makazama ili iglom samo prokidanje ništa ne boli, čak se i ne oseti pa se zato ne treba bojati. Kada je plodova voda zelena ili ako dođe do popuštanja tonova bebe dodaje se maska sa kiseonikom koja se koristi dok se tonovi ne poprave.

Prsnut ili prokinut vodenjak, otvorenost grlića 3, 4, 5cm, prisustvo kontrakcija i stimulacija lekovima su minimalni uslovi da bi se uključila epiduralna analgezija ukoliko se opredelite za ovu varijantu porođaja.

Epiziotomija je mala hiruška intervencija kojom se obezbeđuje nesmetan izlazak bebe i sprečava pucanje međice. Radi se kod najvećeg broja prvorotki i kod jednog manjeg broja žena koje su se već porađale. Postoji puno razloga za i protiv izvođenja epiziotomije. Kako kod nas u porodilištima nije predviđena mogućnost izbora, odluka zavisi isključivo od babice i lekara koji vode porođaj.

Pre nego što će se beba roditi, dok se vi napinjete i gurate je napolje, babica će masirati međicu i proceniće da li možete da se porodite bez ili mora da se radi epiziotomija. Ako mora, uobičajeno je da je lekar radi, u trenutku kada je bebina glava na pomolu dok se jako napinjete on će uraditi epiziotomiju i beba će biti napolju. Najveći broj žena i ne oseti trenutak kada je urađen rez.

Veća neprijatnost je ušivanje ako se radi bez anestezije što je retko. Uglavnom se rana ušiva sa lokalnom anestezijom, izuzetno ako je neophodno da se uradi revizija materice zbog zaostalih delova posteljice, što se radi u totalnoj anesteziji i u isto vreme se ušiva epiziotomija. Porodilje koje se porađaju sa epiduralom, takođe ne osete ušivanje jer su još uvek pod uticajem anestezije.

Kod žena koje su se već porađale međica je elastičnija i ako nije bilo cepanja u prvom porođaju i ožiljaka zbog toga, epiziotomija se uglavnom ne radi u narednim porođajima. Naravno uvek postoje izuzetne situacije kada mora da se radi, kada je druga beba mnogo krupnija od prve, sa velikim obimom glave ili kada je jako sitna kod prevremenih porođaja pa previše brzo izlazi ili iz nekih drugih medicinskih razloga.

Danas se trudnicama nudi ulje za masažu međice (uglavnom je od susama) da bi se izbegla epiziotomija. Utrljavanje ulja svakako ne može da bude škodljivo i vredi probati ali ne može da garantuje siguran izostanak epiziotomije. U svakom slučaju rana od epiziotomije se lakše zbrinjava jer je rez pravilan, nego kada dođe do cepanja koje je najčešće u cik-cak i može da ostavi neprijatan ožiljak koji će otežati drugi porođaj.

Izlazak posteljice prati babica koja je sada sve vreme oko porodilje. Nekada ona izađe sama, u nekim situacijama se povlači pupčanik ili pritiska dno materice i tako pomaže izlazak. Babica i lekar proveravaju da li je posteljica cela i ako nije, lekar će pristupiti reviziji materice. Ova procedura se uglavnom radi u totalnoj anesteziji i pri tom se ušiva rana ako je rađena epiziotomija ili zbrinjavaju rascepi na grliću, vagini ili međici do kojih je eventualno došlo pri porođaju.

Nakon porođaja…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top