Naslovna » Bebe » Prvi dan u kući

Prvi dan u kući

prvi-dan-u-kuci

Kada se srećna mama vrati iz porodilišta svojoj kući, ona ostaje bez podrške medicinskog osoblja i patronažna sestra će joj biti najvažnija osoba u ovim prvim danima prilagođavanja i preuzimanja brige o bebi. Zato preporučujemo da se pre porođaja upoznate s patronažnom sestrom koja će vas obilaziti, jer je važno da u ovim prvim danima podrška dolazi od osobe koju već poznajete.

U našim domovima zdravlja moguće je tražiti posetu patronažne sestre od ginekologa i pre porođaja. Najbolje bi bilo da s patronažnom sestrom prisustvujete predavanjima u školi roditeljstva. Tu ćete pronaći odgovore na mnoga pitanja pre porođaja, što će vam omogućiti da sa manje briga dočekate bebu.

Neke žene izbegavaju ovu školu, uzdajući se u pomoć svojih majki ili svekrva. Ali najbolje je da se majka samostalno brine o detetu. Bake mogu i treba da pomognu oko ručka ili pelena, ali kupanje, prepovijanje, masaža… pripadaju mladim roditeljima. Beba najviše očekuje i želi dodire svojih roditelja, jer na taj način s njima ostvaruje neophodan emocionalni kontakt.

Uostalom, prošlo je najmanje 20 godina otkako su bake bile majke.

Prvi dan u kući
Iz prakse, na terenu, uviđamo da postoje situacije u porodici koje majci otežavaju to da uspešno ostvari dojenje i negu deteta. Dešava se da, kad prvi put dođemo kod porodilje, zateknemo punu kuću ljudi. Svi se vesele, piju kafu, a ponegde se i puši. Majka, tog dana izašla iz porodilišta, mora da izdrži čitavu gužvu, iako bi morala da se odmori, odspava i uredno jede, da bi bila spremna za zadatke koji joj predstoje.

Uveče se gosti raziđu, a majka i srećni otac, ako je odgovoran, spremaju se za besanu noć. Kad ujutru dođemo, već znamo da je beba plakala cele noći. Majka, sva bleda i neispavana, još iscrpljena od porođaja i dočeka gostiju (koji se najavljuju i za sutrašnji dan, pa čak i onaj posle njega, a neki iz familije se spremaju da dođu iz unutrašnjosti!), često više nije u stanju da uradi čak ni ono što sigurno zna i sama.

Ne dolazite. Javite se u decembru…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top