Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Rh negativan faktor

Rh negativan faktor

Rh negativan faktor. Oderđivanje krvne grupe i Rh faktora u trudnoći je veoma važno, jer kod Rh negativne majke beba može biti ugrožena ako nasledi očev pozitivan Rh faktor.

rh-inkopatibilija

Šta je Rh faktor?
Sve krvne grupe A, B, AB ili 0 (nulta) mogu biti Rh pozitivne ili Rh negativne. Ako se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) nalazi belančevina nazvana “rezus faktor” osoba je Rh pozitivna. Manji broj osoba nema tu belančevinu, koja je dobila ime po vrsti majmuna kod kojih je prvi put otkrivena. Za tih oko 15% osoba kaže se da su Rh negativne.

Rh negativna trudnica
Ako je trudnica Rh negativna, otac Rh pozitivan, a beba od oca nasledi pozitivan RH faktor postoji opasnost. Majka nije ugrožena, ali postoji opasnost po bebu. Nema opasnosti ako je beba nasledila od majke Rh negativan faktor, ako su oba roditelja Rh negativna, kao i kada su oba Rh pozitivna.

Rh neslaganje (Rh inkompatibilnost)
Ako u krv Rh negativne žene dospe Rh pozitivna krv, ona stvara antitela koja je brane od te krvi. Stvorena antitela ostaju u ženinom organizmu do kraja njenog života, ne predstavljajući nikakvu opasnost po nju.

Rh negativan faktor

Ako je beba Rh pozitivna na oca, tokom trudnoće je mala verovatnoća da se njena krv pomeša sa maminom i izazove stvaranje antitela. Zato prva trudnoća nije rizična.

Do mešanja krvi bebe i majke obično dolazi tokom porođaja. Antitela se stvaraju nakon porođaja i ne predstavljaju opasnost. Problem može da nastane u sledećoj trudnoći.

Ako je u prvoj trudnoći nosila Rh pozitivno dete i ako je došlo do stvaranja antitela u sledećoj trudnoći postoji opasnost ako je i ta beba Rh pozitivna. U tom slučaju antitela lako prolaze kroz posteljicu, dospevaju u bebin krvotok i razaraju njene eritricite. Razaranje crvenih krvnih zrnaca dovodi do teške malokrvnosti, nekada i do smrti ploda. Ako je beba iz prve trudnoće Rh negativna na majku neće se formirati antitela i nema opasnosti ni za sledeću trudnoću.

Rh negativan faktor

Uticaj Rh faktora na bebu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top