Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Rh negativan faktor

Rh negativan faktor

rh-inkopatibilija

Rh negativan faktor

Ako majka u svojoj krvi ima antitela ona obavezno napadaju krv bebe. Antitela uništavaju crvena krvna zrnca bebe. Beba u materici pati od malokrvnosti, pa nema dovoljno kiseonika za normalan razvoj. To stanje se naziva hemolitička bolest, Rh bolest ili hemolitička anemija. Težina malokrvnosti se procenjuje određivanjem vrednosti bilirubina u plodovoj vodi koja se dobija amniocentezom. Ako je nivo bilirubina mali, bebi blaga anemija ne škodi i trudnoća se samo prati. Ako je nivo bilirubina viši, postoji opasnost da se bebin mozak ošteti, te se izaziva prevremeni porođaj.

Nakon rođenja bebi se može izvršiti transfuzija kojom se celokupna krv zamenjuje krvlju koja ne sadrži antitela protiv Rh fakrora. Transfuzija može da se izvrši i dok se beba nalazi u materici. Međutim, to se zuzetno retko radi, jer se može sprečiti stvaranje visokog titra antitela u krvi trudnice i na taj način sprečiti oštećenje ploda i njegova smrt.

Preventiva

Stvaranje antitela u krvi majke se sprečava davanjem injekcije Rh imunoglobulina. Ta zaštitna injekcija se kod nas najčešće korišćen pod imenom Rhogam. On sprečava stvaranje antitela tako što onemogućava majčin imuni sistem da prepozna Rh pozitivne eritrocite bebine krvi. Daje se oko 28. nedelje trudnoće, jer tada postoji najveći rizik za mešanje krvi i posle porođaja u roku od najviše 72 časa.

Rh imunoglobulin (Rhogam) se daje i u drugim situacijama kada postoji sumnja da je ženina krv došla u dodir sa Rh pozitivnom krvlju. Zaštita se primenjuje nakon pobačaja (spontanog ili namernog abortusa), vanmaterične trudnoće, amniocenteze, većih krvarenja tokom trudnoće, kao i prilikom transfuzije krvi ili većih povreda žene.

Naredne trudnoće

Ako u prvoj trudnoći postoji neslaganje Rh faktora majke i bebe (Rh inkompatibilnost), obično nema rizika. On se može javiti u narednim trudnoćama, ako je beba Rh pozitivna. Svaka sledeća trudnoća je po malo rizičnija od predhodne. Zato su kontrole pojačane. Može se raditi amniocenteza sa određivanjem bilirubina u plodovoj vodi, pa čak i uzimanje uzorka plodove krvi i određivanje hemoglobina i ultrazvučna kontrola krvnih sudova bebe. Korišćenjem Rh imunoglobulinske zaštitne injekcije retko se sreće Rh bolest bebe.

Rh negativan faktor

Šta žena treba da zna i preduzme u vezi Rh faktora

Žena mora da zna svoju krvnu grupu i Rh faktor mnogo pre trudnoće.
Ako ranije nije odredila Rh faktor to mora da učini čim sazna da je u drugom stanju.
Ako je Rh pozitivna njena beba ne može imati Rh bolest.
Treba da zna Rh faktor partnera.
Ako su žena i njen partner Rh negativni neslaganja i komplikacije ne može biti.
Zaštita se sprovodi ako je žena Rh negativna a partner Rh pozitivan.
Ako je žena Rh negativna zaštitnu injekciju imunoglobulina mora da primi ako je imala namerni ili spontani abortus.
Rh negativna žena mora nakon neke veće povrede, gde je postojala šansa da je došlo do mešanja krvi sa krvlju neke druge povređene osobe, da primi Rhogam.
Rh negativne trudnice treba da prime zaštitni imunoglobulin (Rhogam) oko 28. nedelje trudnoće i najkasnije 72 časa nakon porođaja.
Rh negativne trudnice imaju češće kontrole tokom trudnoće.
Rh negativne trudnice moraju da se jave ginekologu pri svakom eventualnom krvarenju.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top