Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Otvaranje bolovanja » Trudnoća i posao

Trudnoća i posao

Trudnoća i posao ili kako uskladiti rad sa trudnoćom.

trudnoca-i-posao

 

Ići na posao u trudnoći ili ne?

Trudnoća donosi mnoge promene, pre svega fizičke, psihičke, emocionalne, promene u odnosima sa drugim ljudima ali utiče i na mnoge navike u svakodnevnom životu.

Sa svih strana stižu do vas informacije o štetnosti duvana i alkohola, zračenja, loše ishrane, nekvalitetne vode, stresa i svih drugih negativnih faktora kojima smo izloženi.

Otuda je česta dilema trudnica da li treba da nastave sa obavljanjem svog posla ili ne, odnosno kolikom riziku se izlažu na svom radnom mestu.

Trudnoća i posao

Veliki broj žena danas radi, dobar broj njih tokom čitave trudnoće do momenta kada je zakonom predviđeno obavezno bolovanje. Dok jednima to predstavlja zadovoljstvo, druge su prinuđene da rade zbog finansijskih razloga ili straha da ne izgube posao.

Iako većina radnih mesta ne ugrožava trudnoću direktno, svakako se posavetujte sa svojim lekarom koji će u zavisnosti od toga kako teče vaša trudnoća dati preporuku.

Stres se danas često navodi kao faktor rizika za mnoge poremećaje zdravlja. Kako utiče na trudnoću nema pouzdanih dokaza ali je činjenica da česte ili jake stersne situacije nikome ne prijaju pa sigurno ne ni trudnicama. Ukoliko je vaš posao takav pa ste i pre trudnoće imali česte glavobolje, napetost u vratu, osećaj uznemirenosti, nesanicu, u trudnoći će to verovatno biti intezivirano. Možda je bolje da otvorite bolovanje kako bi ste poštedeli bebu svakodnevnog stresa jer lučenje stresnih hormona u vašem telu utiče i na nju.

Kada raditi?
Ako imate uobičajeno radno vreme, posao koji vas psihički ne opterećuje mnogo, uglavnom sedite i ne radite ništa fizički naporno a u isto vreme vas to ispunjava onda sigurno možete da nastavite da radite tokom trudnoće bez ikakve bojazni.

Trudnoća i posao

Rizici…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top