Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Bolji odnos prema trudnicama

Bolji odnos prema trudnicama

bolji-odnos-prema-trudnicama

Do sledećeg petka, ustanove imaju rok da obezbede bedževe sa identifikacijom, što će, prilikom prve kontrole koja će se obaviti za nedelju dana biti proveravano, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Tada će se izvršiti i anketa među trudnicama koje su u bolnicama, ali i među onima koje dolaze na pregled.

“Danas će se održati sastanci sa dežurnim ekipama, a u ponedeljak, svi će imati obavezu da održe kolegijume. Načelnici ginekologije će meni biti odgovorni za stanje koje će se dešavati”, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa civilnim društvom tim povodom.

Lončar je rekao i da će oni koji ne promene taj odnos biti promenenjeni i postavljeni oni koji to mogu da sprovedu.

“Svima su nam puna usta da želimo više dece, ali to ne može bez ulaganja. Smatram da su trudnice naše najveće blago i ako se prema njima budemo ponašali onako kako je pokazalo istraživanje, onda nam je budućnost izuzetno loša”, rekao je Lončar.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, udruženja koje je sprovelo istraživanje, rekla je novinarima da se najveći broj žena žalio na lošu komunikaciju, na to što ne znaju sa kim razgovaraju, kao i zbog toga što im se ne objašnjava medicinski postupak.

Sastanku je prisustvovao i direktor UNICEF-a Mišel Sen Lo koji je izrazio zadovoljstvo zbog dijaloga između Ministarstva zdravlja i civilnog društva.

“Bitno je da promenimo sadašnji stav i da porodilišta budu prijatna za decu i za majke”, zaključio je on.

Posle pročitanog saopštenja Ministarstva zdravlja i dalje ostaje nejasno kako će bedževi sa identifikacijom pomoći trudnicama i porodiljama. Nije saopšteno kome, kada i kako će trudnice moći da ulože žalbu na odnos, sada već imenovanog zdravstvenog radnika. Ko će i kada vršiti anketu među trudnicama? Ko će smenjivati načelnike odeljenja? Da li će gubiti pravo na licencu? Da li će bahate medicinske sestre dobijati otkaze, da li će im se umanjivati plata? 
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top