Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Dojenje » Dojke u trudnoći

Dojke u trudnoći

dojke-u-trudnoci

Dojka je organ sastavljen od žlezdanog tkiva, koje je u obliku čvorića odgovornih za lučenje mleka. Takođe, sastavljena je i od potpornog tkiva i masnog tkiva, koje izoluje i štiti od spoljnih udaraca. Svaki čvorić ima kanal za lučenje, koji se uliva u veće mlečne kanale, koji dosežu vrh bradavice. Bradavica je okružena areolom dojke, krugom koji je tamniji od kože, sa malim, nepravilnim izbočinama u vidu žlezda koje se zovu Montgomerijeve žlezde.

Već u prvim mesecima trudnoće, pod uticajem nekih hormona, kao što su estrogen i progesteron, dojka postaje tvrđa a može se pojaviti i osećaj napetosti i tromosti. Areola dojke postaje tamnija a Montgomerijeve žlezde isturenije jer su sada spremne za lučenje masne supstance, koja vlaži i štiti bradavice tokom dojenja. U četvrtom mesecu, može doći do lučenja kolostruma iz bradavica. Ovo, međutim, ne mora da bude znak da će lučenje mleka biti obilno. Sa povećanjem volumena, koža na dojkama, koja ima veliku ulogu u podršci, može lako da se opusti pa tako nastaju duguljasti ožiljci – crvenkaste pruge izazvane kidanjem elastičnih vlakana unutrašnjeg sloja kože koji se zove derma.

Dojke u trudnoći – Nega i higijena

Tokom trudnoće, dojke zahtevaju posebnu negu i pažnju kako bi bile spremne za dojenje i da bi bile zdrave. Zato je neophodno pomoći grudima u trudnoći pomoću grudnjaka, koji pružaju dobru podršku, koji uvek moraju biti adekvatni i u skladu sa razvijanjem dojki. Preporučuju se grudnjaci bez metalnih žica, jer oni mogu pritiskom da zapuše mlečne kanale i uvek moraju biti pažljivo oprani, naročito sa pojavom lučenja iz bradavica.

Dojke uvek moraju pažljivo da se peru i da se mažu odgovarajućim kremama.
Takođe, od velike koristi je da se bradavice masiraju i izvlače prstima kako bi bile spremne za dojenje. Od pomoći može da bude i naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom, ili nežno masiranje mekom rukavicom.
Sve ove metode, uz pomoć specijalnih proizvoda za negu dojki i masiranjem prstima, počev od dna dojki ka bradavicama i njihovo nežno izvlačenje, pomažu da se poveća ekstenzija i elastičnost bradavica, a sve to zajedno olakšava dojenje majkama.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top