Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Ishrana » Kuhinja našeg detinjstva

Kuhinja našeg detinjstva

kuhinje-naseg-detinjstva

Pažljivo pratite potrebe i želje vašeg odojčeta.
Ukoliko ga neprestano terate da jede ono što ne voli, što će ono uporno odbijati, formirate njegov karakter uporne i jogunaste osobe.
Naprotiv, dete koje je svoje obroke dobijalo u miru, jedući ono što mu prija, lakše će kasnije prihvatati sve što mu nameće spoljni svet.
Zato svoju bebu hranite sa osmehom na licu, ne primoravajući je da pojede sve što ste spremili, pogotovu ako beba lepo napreduje.

Štetno je:

  • Preterano zaslađivati hranu, jer pored pojave karijesa to dovodi i do gubitka apetita i poremećaja varenja. Ako je potrebno zasladiti jelo, količina šećera treba da bude 5% od težine obroka (1 kašičica – 5g šećera na 100 g obroka).
  • Preterano soliti hranu, što stvara lošu naviku uzimanja velike količine soli, što u kasnijim godinama povećava rizik nastanka povišenog krvnog pritiska. Sve bolesti moderne civilizacije započinju u ranom detinjstvu. Prema tome, obrocima sa povrćem, (tokom devetog meseca) dodavati vrlo malo morske soli, između dva prsta. Ukus deteta se formira prema ukusu majke ili osobe koja priprema hranu. Preslatko i preslano kao naviku ne treba prenositi na svoje dete.
  • Koristiti hranu sa jakim mirisima. Poznato je da se mirisi prenose preko majčinog mleka, kao i preko amnionskih membrana. To znači da je odojče veoma rano izloženo mnogim mirisima iz hrane koju majka koristi. Na taj način odojče prihvata od majke navike u ishrani. Ovo iskustvo može da se iskoristi za lakši prelaz na mešovitu ishranu. Smatra se da je mnogo lakše započeti dopunsku ishranu voćem i povrćem, koje majka voli. Slično je i sa ceralijama – pripremljene sa majčinim mlekom više se dopadaju odojčetu.
  • Koristiti postupke prženja (plitka ili duboka masnoća) u pripremi hrane. Uvek treba početi sa malo vode pa dodavati meso i na kraju povrće. Povrće ne treba da bude prekuvano. Masti se dodaju na kraju pripreme.
  • Dodavati veće količine masti (ulja). Proces ateroskleroze započinje još u utrobi majke koja se ne hrani pravilno.
  • Pripremati klasične zaprške.
  • Koristiti “vegetu” i slične začine.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige BEBI KUVAR
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top