Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnička insomnija

Trudnička insomnija

 

hh

Trudnička insomnija

Pored brojnih tegoba sa kojima se svaka trudnica susreće tokom tih devet meseci, jedna je svakako i nesanica. S obzirom na to da je u trudnoći svakoj ženi potrebno dovoljno odmora, problem insomnije bi trebalo rešavati što pre.

Upravo zbog novih potreba i potpuno drugačijeg stanja organizma, u trudnoći se žene mogu susreti sa poremećajem ustaljene navike spavanja koju su imale do tada. Prva tri meseca često odlikuje izrazita pospanost i osećaj umora, što prolazi vremenom – kako se i telo navikava na novo stanje. Vrlo je važno da trudnice spavaju dovoljno sati tokom doći, ali i u prvom tromestru bi trebalo da imaju i dnevni odmor koliko god da im je potrebno.

Nesanica se najčešće javlja u kasnijem periodu trudnoće. Osim hormonskih promena, na pojavu insomnije utiču i drugi faktori.

Strahovi kao uzrok nesanice

Na pojavu problema sa spavanjem kod trudnica, pogotovo kod prve trudnoće, mogu u velikoj meri uticati strahovi sa kojima se susreće a koji su vezani za drugo stanje. Pored preispitivanja o tome da li će biti dobre majke, kao i da li će se uopšte snaći u toj novoj ulozi, na insomniju često utiču i drugi strahovi vezani za zdravlje.

Snovi o porođaju, razmišljanje o svakoj promeni na telu, zabrinutost za bebu – sve su to misli koje prolaze većini trudnica kroz glavu – najčešće kada je vreme za spavanje. Pokušaj da se smire uglavnom prođe neuspešno jer je strah od nepoznatog nešto sa čim se bore u tom trenutku.

Iako su često strahovi sa kojima se buduće majke susreću tokom trudnoće neosnovani, ipak ih ne bi trebalo zanemarivati. Razgovor o svemu tome sa partnerom, prijateljicom, majkom, osobom od poverenja ili nekim stručnim licem može biti od velike pomoći. Uostalom, strahovi vezani za trudnoću i novorođenče samo su pokazatelj brige i želje trudnice da sve prođe što bolje, kako za nju tako i za bebu.

Stomak kao prepreka za spavanje

Od drugog trimestra pa nadalje, kako stomak značajno raste, može doći i do straha od povrede bebe tokom spavanja. Iako neke trudnice misle da mogu svojim pomeranjem na bok ili stomak tokom sna da ugroze bebu u stomaku, to ipak nije tako. Beba se u stomaku, zahvaljujući plodovoj vodi koja je okružuje, prilagođava prostoru koji ima i položaju u kojem je majka.

Sve veći stomak može na još jedan način biti uzrok nespavanja. Trudnicama je u poodmakloj trudnoći sve teže da se nameste za spavanje i kao da ne mogu pronaći položaj koji bi im bio udoban i u kom bi mogle da spavaju. Osim toga, grčevi u stopalima i druge tegobe, kao što su učestala potreba za uriniranjem, takođe utiču na kvalitet sna ili uopšte na mogućnost trudnice da zaspu.

Čak i kada trudnice uspeju da se izbore sa svim tegobama ili nemaju nikakve “crne” misli koje im ne daju da zaspu – uvek postoji mogućnost da će beba biti aktivnija nego ikad, baš kada je mami potreban san, a to je nešto na šta ni jedna trudnica ne može da utiče.

Rešenje za insomniju u trudnoći

Za početak vrlo je važno pronaći najbolji položaj za spavanje, pogotovo pred kraj trudnoće kada je stomak sve veći. Upravo zbog stomaka ležanje potrbuške nije opcija, dok ležanje na leđima može biti loše za trudnicu – ovaj položaj može izazvati i padanje u nesvest zbog pritiska kojim materica nedozovljava da krv iz donjih delova tela dođe do srca. Preporuka je spavanje na levom boku.

Za lakše spavanje savetuje se lagana večera, kao i biljni čajevi i šetnja pred spavanje. Uzimanje dovoljne količine magnezijuma u toku dana i povremene masaže mogu ublažiti ili u potpunosti eliminisati grčeve u toku noći, dok lagano i redovno vežbanje mogu potpomoći opuštanje mišića i ublažiti bolove u leđima koji su česti.

Sta je postnatalna depresija?

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top