Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Trudnoća » Vežbe za proširene vene i otekle noge

Vežbe za proširene vene i otekle noge

Vežbe za proširene vene i otekle noge

Masiranjem stopala jež lopticama u isto vreme dolazi do stimulacije refleksnih tačaka na tabanima koje odgovaraju unutrašnjim organima.

vezba-1Pomeranjem noge sa lopticom ispod masiramo listove.

vezba-2Stavimo lopticu ispod tabana i pomeranjem stopala stimulišeno refleksne zone, tamo gde osećate bol pritisnite jače stopalom.

vezba-3Držimo jež lopticu stopalima i pomeramo ih polako napred-nazad.

Uveče pre spavanja na otečene zglobove možete da stavite hladne obloge ili da ih istuširate nešto hladnijom vodom tako što usmerite mlaz u pravcu srca (od vrhova prstiju na gore prema kolenima jer je to put venske krvi).

Dobro je da tokom noći noge budu podignute bar nekoliko santimetara iznad nivoa srca što će znatno olakšati protok krvi i smanjenje otoka. Možete da stavite noge na jastuk ili jastuk ispod dušeka.

Ako ste imali problem sa proširenim venama i pre trudnoće pa se sada stanje pogoršalo posavetujte se sa svojim lekarom o nošenju elastičnih čarapa za vene. U slučaju da su se one pojavile po prvi put u trudnoći možda treba da nosite elastične čarape za trudnice. Ako nije prisutan nasledni faktor već je povećana telesna težina uzrok ovim problemima, ako pravilno postupite verovatno će nakon porođaja sve tegobe nestati.

Vežbe za proširene vene i otekle noge

O čemu treba voditi računa tokom leta?
noge nemojte izlagati suncu
izbegavajte tople i vlažne prostorije
odmarajte noge što češće i u uzdignutom položaju
krećite se jer mišići svojim stezanjem masiraju vene i potiskuju krv
izmasirajte noge uveče ili istušitajte hladnom vodom
nosite elastične čarape ako Vam to lekar preporuči
obavezno se javite lekaru ako je noga neuobičajeno otečena, ili Vas jako boli !

Putovanje…?
Kako je leto vreme godišnjih odmora i putovanja, dugotrajno sedenje u kolima, autobusu ili avionu predstavlja dodatni problem. Ako se spremate na put dobro je da uradite određenu pripremu. Nekoliko dana pre puta masirajte noge uljima ili kremama za bolju cirkulaciju. Ovo je dobro raditi redovno jer preventivno delujete na zgrušavanje krvi koje može da dovede do tromboze tokom dugotrajnog sedenja.

Za putovanje se preporučuje i obavezno korišćenje specijalnih čarapa ili elastičnih zavoja za vene koji će sprečiti pojavu otoka. Odeća i obuća treba da budu komotne i nikako nemojte sedeti sa prekrštenim nogama.
Kada putovanje traje dugo, bez obzira što ste u autobusu ili avionu, ustanite povremeno i malo prošetajte koliko to uslovi dozvoljavaju. Mala promena položaja i nekoliko koraka mogu puno da pomognu Vašim krvnim sudovima, da ne bi došlo do zastoja u cirkulaciji.

U slučaju sa se tokom putovanja pojave otoci i ne povuku se ni narednog dana obavezno se obratite lekaru.
Ako ste se odlučili za boravak na moru osim direktnog izlaganja suncu koje se ne preporučuje sve drugo će prijati vašim nogama. Šetnja po šljunku i pesku bosim nogama, naročito hodanje kroz vodu pomažu boljoj cirkulaciji i smanjenju otoka, a plivanje poboljšava opštu kondiciju i jača mišiće i zidove krvnih sudova.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top