Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Trudnoća po nedeljama » 21. nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće

Otkucaji srca Vaše bebe svakim danom postaju sve jači i glasniji. Do pre nekoliko nedelja, Vašem lekaru je trebao poseban uređaj, Dopler, kako bi ih uopšte čuo. Sada mu treba samo stetoskop.

21-nedelja-trudnoce

Bebino srce kuca 120 do 140 puta u minutu, otprilike duplo brže od Vašeg. Mnoge žene kažu da zvuči kao galopiranje konja.

Vaša beba je već počela da spava i budi se u suptilnim ciklusima. Ultrazvuk pokazuje kako nerođene bebe mogu čak da imaju i omiljenu pozu za spavanje. Prislone bradu na grudni koš, preklope ručice pod bradom, ili nakrive glavu nazad.

21. nedelja trudnoće

Vaša beba je teška između 300 i 350 grama i dugačka oko 23 cm – dužina i težina banane.

Bolovi u leđima, posebno u nižim delovima leđa, poprilično su česti tokom trudnoće. A nije ni čudo što Vaša rastuća materica pomera centar za ravnotežu i potiskuje Vaš donji deo leđa unapred. U međuvremenu hormon relaksin opušta svaki zglob u Vašem telu, uključujući i ligamente koji Vašu karlicu pričvršćuju za kičmu. To popuštanje zglobova je dobra stvar za porođaj: Omogućava da se Vaša karlica proširi da bi se u nju smestila glava Vašeg deteta. Ali to može da znači i bolna leđa narednih nekoliko meseci.

Kako bi se umanjio bol u leđima, napravite izmene u Vašoj svakodnevnici. Kada god sedite, bilo da gledate televiziju ili radite, koristite oslonac za noge kako bi ste blago podigli stopala. Ukoliko morate da stojite kako bi ste obavili nešto, kao što su kuvanje ili pranje sudova, stavite jednu nogu na malu stolicu kako bi ste smanjili pritisak sa donjeg dela leđa. Ako imate bolove u leđima koji nikako ne prolaze, obavezno pozovite lekara.

Vodite računa o ishrani.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top