Naslovna » Beba » Dojenje » Nega dojki pre i posle dojenja

Nega dojki pre i posle dojenja

nega-dojki-pre-i-posle-dojenja

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja da bi se izbegle iritacije, ili čak i ragade, preporučljivo je da se dojke masiraju nekoliko minuta pre podoja. Takođe je preporučljivo oprati ruke da bi se izbegla infekcija izazvana gljivicom – Candida Albicans, koja je prisutna kada odojče ima male bele tačkice u usnoj duplji. Infekcija može da se prenese i na majku tokom dojenja i bradavice mogu na postanu crvene i bolne. Iako je ovo iritacija, to nije ozbiljan problem i može lako se izleči uzimanjem lekova koje lekar prepiše. Dojka ne zahteva neki specijalan medicinski tretman ili neki poseban proizvod, jer lučenje iz Montgomerijevih žlezda obezbeđuje neophodnu vlažnost i zaštitu.

Nega dojki pre i posle dojenja

Po mišljenju stručnjaka, važno je oprati ruke pre početka dojenja. Neposredno pre dojenja operite dojke mlakom vodom i sterilnom gazom ili praktičnom vlažnom maramicom, specijalno namenjenom za brisanje dojki u periodu dojenja. Vodite računa da su napravljene od prirodnih materijala i supstanci i da ne zahtevaju naknadno brisanje. Osim toga, proverite da ne sadrže aktivne supstance koje suše kožu, ili parfeme, koji mogu da izmene prirodni miris majke i uznemire bebu. Nakon dojenja, operite dojke mlakom vodom bez sapuna i ostavite ih, kad god je moguće, da se osuše prirodnim putem, na vazduhu. Preporučljivo je koristiti uloške za grudi napravljene od materijala koji diše i koji omogućava koži da uvek bude suva.

Takođe se preporučuje da povremeno poprskate bradavice i areole kapljicama svog mleka, naročito u slučaju ragada. Majčino mleko ima svojstva koja sterilišu, hrane, vlaže i leče kožu.

Pre stavljanja bebe na dojku, proverite da li joj je slobodan nos i da beba može slobodno da diše. Ukoliko ima potrebe, možete da koristite i fiziološki rastvor.

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top