Naslovna » Beba » Dojenje » Koja hrana se preporučuje majci dojilji

Koja hrana se preporučuje majci dojilji

hrana-za-majku-dojilju

Da se majka oporavi i stvori dovoljno mleka za svoju bebu potrebna je pravilna ishrana sa odabranim, zdravim namirnicama.

Dolazak bebe je najlepši trenutak u životu, ali prvi mesec nakon porođaja često je naporan i iscrpljujući. Veliki broj žena u ovom periodu ima problema sa probavom, malokrvnošću, ponekad i uznemirenošću ili preosetljivošću. Za to vreme dojke bujaju jer stvaraju mleko i hrane novorođenče.

Ovo je period obostranog privikavanja, bebe na spoljni svet, a mame i cele porodice na novog člana. Zato je pomoć tate i ostalih članova porodice neophodna.

Potrebe dojilje za hranom su povećane
Potrebe za energijom žene koja doji, veće su od potreba u trudnoći. Hrana koju dojilja uzima treba da sadrži sve hranljive sastojke (energetske, gradivne i zaštitne), da svojim kvalitetom omogući stvaranje i izlučivanje mleka, kao i pravilno funkcionisanje organizma majke.

Energija za proizvodnju mleka dolazi iz dva izvora:
To je energija koja je skladištena u obliku masnog tkiva tokom trudnoće i energija obezbeđena povećanim unosom hrane. Kako bi se proizvelo mleko, organizam koristi 100 do 150 kcal dnevno, dobijenih razgradnjom masnog tkiva. Dnevni energetski unos dojilja ne sme
biti manji od 1800 kcal, a najčešće je oko 2500 Kcal dnevno.
Ishrana dojilje treba da je raznovrsna a kvalitet namirnica najbolji.

Najvažnije su zdrave namirnice
Hrana treba da bude sveže pripremljena, ukusna i lepo servirana.

Koja hrana se preporučuje majci dojilji…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top