Naslovna » Beba » Dojenje » Koja hrana se preporučuje majci dojilji

Koja hrana se preporučuje majci dojilji

hrana-za-majku-dojilju

Preporučuje se:
nemasno meso – pileće i ćureće belo, teleće, juneće i svinjsko (but i slabina), konjsko, riba, jaja, sveže voće (jabuke i kruške) i kompoti, povrće (variva i zelena salata), mlečni proizvodi i integralne žitarice.

Ne treba zaboraviti da mleko nije tečnost nego hrana i nije potrebno piti velike količine mleka “da bi se stvaralo mleko” ali je poželjno uneti 500 ml mleka dnevno, ako ga dojilja dobro podnosi. Pored mleka preporučuju se kiselomlečni proizvodi: kiselo mleko, jogurt – naročito probiotički, i mladi neslan sir.

Nemojte nasesti „starim receptima” za bolje mleko (više testa ili pivo). To će samo povećati vašu težinu, a neće povoljno uticati ni na količinu ni na kvalitet mleka.

Pored hrane važna je i tečnost, najmanje dva litra dnevno. Pre svega meka voda, voćni i čaj za dojilje, boza i razblažen voćni sok (jabuke i borovnice) do 2 čaše dnevno. Unos tečnosti se kontroliše bojom urina – pojava tamnog urina jakog mirisa ukazuje na nedovoljan unos tečnosti.
Majke koje se ne hrane pravilno ili su vegetarijanke treba da uzimaju vitaminske dodatake za dojilje po preporuci svog lekara.

Sve što dojilja pojede ili popije, prelazi u određenoj meri u majčino mleko.

Majkama koje doje savetuje se da izbegavaju namirnice koje imaju jak miris (karfiol, kupus), začinjena jela (biber, paprika) i hranu koja nadima (pasulj, grašak…), kao i kiselu hranu (južno voće, puno voćnog soka…). Sva ova hrana izaziva grčeve kod bebe. Ukoliko majka primeti da bebi smeta određena namirnica, neka je izbegava sve dok traje dojenje.

Brojne hemijske materije prelaze u majčino mleko i beba ih dobija dok doji. Takvi su aditivi (konzervansi, boje, arome) koji se nalaze u mnogim prehrambenim proizvodima, i obeleženi su E oznakama. Takvu hranu dojilja ne treba da jede, zato što šteti i njenom i bebinom zdravlju.

Sa uzimanjem lekova treba biti oprezan, jer se mnogi izlučuju u mleko. Zato svaka dojilja koja se obraća lekaru, treba da naglasi da doji.
Zabranjuje se alkohol, jer usporava razvoj bebinog mozga. Takođe se ne preporučuju gazirana pića, posebno kola napici i tonik (izaziva razdražljivost odojčeta).

Crna kafa ne škodi ako se pije 2 šoljice dnevno. Mnogo je bolje kafu zameniti “biokafom” (ječam, naut, cikorija). Bebama ne godi ni ako mama jede čokoladu, orahe, bademe.

Neophodno je prekinuti pušenje, jer nikotin smanjuje količinu mleka i ometa pražnjenje dojke.

Pored hrane razumevanje porodice i psihički mir vrlo su bitni za stvaranje mleka i uspešno dojenje.

Proveren recept:
KAŠA OD PROSA SA SUVIM GROŽĐEM
1/2 šolje prosa
1 šolja vode, 1 šolja mleka
1 kašika meda ili suvo grožđe

Vodu i mleko pomešati i zakuvati. Dodati dobro oprano proso i kuvati 5 minuta, a onda poklopiti i lagano kuvati dok ne upije svu tečnost. U prohlađenu kašu dodati med ili oprano suvo grožđe.

Živka Vlajković, dipl. nutricionista
Autor knjige MOJ KUVAR U TRUDNOĆI
Knjigu možete poručiti na: 064 1782 252
ili mail [email protected]

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top