Martovska Akcija 2020
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Pravilna ishrana u trudnoći

Pravilna ishrana u trudnoći

pravilna-ishrana-u-trudnoci
Bez obzira  što je u trudnoći povećan apetit i malo ubrzan metabolizam, potreba za energijom nije mnogo povećana i zato ne treba jesti mnogo, već kvalitetno.

Alkohol, kofein, gazirana pića i nikotin treba izbaciti iz upotrebe.

Treba obratiti pažnju na higijenu namirnica koje se pripremaju: meso treba dobro oprati i termički dobro obraditi, čime se sprečava infekcija toksoplazmom, koja može biti jako štetna za bebu. Voće, povrće i salate treba dugo i pažljivo prati, a da bi se eliminisala opasnost od zaraze salmonelom, jaja se ne smeju jesti sirova.  Zbog rizika od infekcije listerijom treba izbegavati zrele meke sireve poput kamembera i bria. Treba piti samo pasterizovano mleko ili UHT mleko u kome nema štetnih bakterija, sveža mleka prokuvati.

Da bi se pravilno hranila, trudnica mora da unosi namirnice iz svih osnovnih grupa hrane jer zdrava ishrana podrazumeva rukovođenje principima zdrave ishrane koje nam daje nutritivna piramida.

Meso treba da bude kuvano ili pečeno na minimumu masnoće. Najmanje jednom nedeljno treba jesti ribu. Alternativa mesu mogu biti i jaja, mahunasto povrće i koštunjavi plodovi.

Žitarice su dobar izvor vitamina (posebno B-grupe) i vlakana.

Mleko, jogurt i sirevi su važan izvor kalcijuma i drugih hranljivih materija važnih za bebin pravilan razvoj, pa ih treba unositi svakodnevno.

Najvažniji izvor minerala i vitamina su voće i povrće. Ove namirnice su bogate i vlaknima koja sprečavaju zatvor i pomažu varenje. Da bi se sačuvalo što više hranljivih materija, povrće treba jesti sirovo ili ga kuvati kratko u što manje vode.

Veoma je važno da se unos šećera i slatkiša poput keksa, kolača i gaziranih napitaka  i unos masti i masne hrane svede na minimum.

U nekim slučajevima neophodno je uzimati vitaminske preparate, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom. Vitamini su (sa izuzetkom vitamina E, D i Nijacina koje organizam sam sintetiše) esencijalne materije, što znači da ih organizam ne može sam stvoriti, već se moraju unositi hranom. Obavezan je unos folne kiseline u prva tri meseca trudnoće.

Trudnicama se preporučuje da u toku dana imaju tri glavna obroka i dva međuobroka (užine).

Idealno povećanje telesne težine u trudnoći je 11 do 12 kilograma, a gornja granica je 15kg.

Hranite se zdravo, maksimalno smanjite stres i zadržite svoj unutrašnji mir.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top