Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Hrvatsko primorje

Hrvatsko primorje

Šibenik

U slikovitom, razuđenomušću predivne kraške reke Krke u Jadransko more nalazi se Šibenik – politički, privredni i društveno-kulturni centar čitave županije koja se proteže duž 100 kilometara zadarskog i splitskog primorja i zaleđa Dinare. Ostrvski deo koji se proteže ispred obale čini čak 242 ostrva i manja morska grebena, a ovaj arhipelag nalazi se na severozapadnom delu i odlikuje se izuzetnom razuđenošću na kome postoji jedva deset naselja. Deo ovih ostrva poznato je kao Kornati – nacionalni park prirode neverovatnih vrednosti koje odlikuju raskošne prirodne lepote i gotovo bizarne geološke odlike.

Znameniti Stari Grad Šibenik ogleda se u staklastim vodama 10 km dugačkog šibeničkog zaliva koji je veoma uzak – jedva 300 do 1200 metara, koji se završava krivudavim kanalom, iza koga se prostire otvoreno more i arhipelag. Samu okolinu grada i prirodni reljef odlikuju dugački venci brda, sa velikim poljanama pod oranicama i pašnjacima.Klimu ovde karakterišu blage zime i leta čiju vrelinu i žegu razvejava prijatni morski mestral. Grad se ponosinatprosečnim brojem sunčanih sati godišnje.

si

Svakako, kulturna i istorijska baština, velelepne palate, katedrale i mnogobrojne crkve nisu jedino što u Šibeniku možete očekivati. Kao i svaki primorski grad, a posebno na ovako predivnom mestu, i Šibenik ima čime da se pohvali kada su plaže u pitanju.

Plaža Banj

Plaža Banj je velika gradska plaža sa koje se pruža jedinstven pogled na staro gradsko jezgro. Ova šljunkovita plaža sa šetalištem, obiljem plažnih barova, fenomenalnim ulazom u vodu, i brojnim sportsko-rekretaivnim sadržajimapredstavlja jednu od omiljenih porodičnih izletišta, i pravuoazu u letnjim mesecima.

banj

Plaža Jadrija

Druga plaža kojom se Šibenik može pohvaliti je Jadrija. Ova plaža kao gradsko kupalište postoji još od 1921. godine, a istog je sastava i sličnih karaktersitika kao i Banj. Međutim, imai jednu veliku prednost: Jadrija je odlično povezana i sa kopna i sa mora, a blaga izmeštenost iz samog gradskog jezgra čini je pravim izletištem i omiljenim kupalištem, kako meštana, tako i gostiju.

sa

Plaža Solaris i Aqua Park

Posebno mesto među plažama Šibenika pripada Solaris resortu. Ova raskošna plaža turističkog kompleksa Solaris drži više titula za najbolju peščanu plažu na čitavom Jadranu. Ovde pored tirkiznog mora, možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a tu je i raznovrsna ponuda sadržaja i pogodnostina svakom koraku.

Plaža Solaris resorta ima pravo i da razvije prestižnu Plavu zastavu, ali to nije sve, jer ovaj turistički kompleks ima čak četiri kilometra dugu obalu, pa se ovde nalaze još četiri plaže koje nisu isključivo peščane. Uz sve ovo, tu se nalazi i jedan od najvećih i najatraktivnijih Aqua parkova u čitavoj Dalmaciji, pa jednodnevni izlet do Solarisa sasvim izvesno neće biti dovoljan da se iskuse sva zadovoljstva i isproba sve što ovaj bogati resort ima da ponudi.

Plaža Rezalište

Među svim ovim plažama, ljubiteljima aktivnog odmora i sportskih aktivnosti, bilo na pesku, ili u vodi, meštani bi preporučili Rezalište, udaljeno oko 6 km od Šibenika. Ova plaža biće raj za sve kojima pesak pre znači problem nego uživanje, jer se sastoji od sitnog i oblog šljunka, a nudi, pored raznovrsnih barova i obilje sportskih i rekreativnih terena, a posebno se preporučuje i porodicama sa decom, jer ima više igrališta i plivališta namenjenih samo njima.

e

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top