Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Hrvatsko primorje

Hrvatsko primorje

Rovinj

Rovinj je stari grad na Istarskom poluostrvu, koji se čak može nazvati i krunom Istre, a svakako je jedan od romantičnijih i slikovitijih gradova čitavog Mediterana. Priroda ovde nije štedela, okružen je velikim zaštićenim zelenim površinama i uređenom park šumom, koji omogućavaju prijatne šetnje, vožnju biciklima ili džoging.

sl

Razuđena obala oko ovog gradića dugačka je 67km, a posebnu draž daruje mu arhipelag od još 20-ak ostrva, ostrvaca i hridi koji dopunjuju prekrasni pejzaž u čijem se zagrljaju nalazi. Najveća od njih su ostrvo Sv. Andrije, poznat i pod imenom Crveno Ostrvo, koju zapravo predstavljaju dva veštački povezana ostrvca – ostrvo Sv. Andrije i ostrvo Maškin. Do njih postoje redovne taksi vožnje, a mnogi vlasnici jahti i brodića uživaju na tamošnjim prelepim plažama. Na ostrvu preovladava mediteranska makija i stara crnogorična šuma, a u blizini hotela i apartmana uređeni su cvetni parkovi i stazice.

ss

Ostrvo Katarina

Drugo je ostrvo Katarina, jedno od najlepših u rovinjskom arhipelagu. Nalazi se na svega nekoliko stotina metara od centra grada tako da je do njega lako doći taksi – brodićima, koji sa malog mola odnosno luke Delfina polaze otprilike na svakih sat vremena. I ovo ostrvo je bogato mediteranskim rastinjem i cvećem i kamenitim plažama, i to kako onim osamljenim i intimnim, tako i onim na kojima ima puno različitih sadržaja.

ss

Plaža Monte

U samom starogradskom jezgru Rovinja, na njegovoj zapadnoj obali, nalazi se prekrasna stenovita plaža Monte. Obala je pogodna za sunčanje, a na nekoliko mesta nalaze se šljunkovite plaže i merdevine za lakši ulaz u more. Plivanje na ovoj plaži je naročit doživljaj zbog pogleda, kako na zvonik Sv. Eufemije, tako i zbog onog na ostrvo Sv. Katarine. Monte je idealna plaža za odmor i osveženje nakon duge šetnje po gradskom jezgru, i iako na njoj nema suncobrana i ležaljki, niti prirodnog hlada, u okolini ima puno kafića i restorana.

ff

Plaža Lone

Plaža Lone je prijatnih 15-ak minuta hoda udaljena od centra Rovinja, i deo je istoimene uvale koja se nalazi na početku zaštićenog Zlatnog rta. Šljunkovite izdvojene plažice privlačne su svakakvim kupačima, no najpogodnije su za porodice sa malom decom. U blizini postoji i kafić gde se gosti ove plaže mogu okrepiti i osvežiti uz prijatnu muziku. Tu je i hladovina, može se sunčati i na travi, a tu su i sportovi na vodi i razni vidovi zabave.

dd

Plaža Porton Biondi

Plaža Porton Biondi je jedina plaža u okruženju, sa koje se vidi grad Rovinj, sa svojim centralnim simbolom, zvonikom. Smeštena je samo 1 kilometar severno od centra, te je do nje lako stići biciklom ili pešice. Kombinovano je betonska i šljunkovita, uz travnate delove, pogodne za sunčanje. Nema prirodnog hlada, ali gosti se mogu skloniti u neki od okolnih kafića ili restorana. Sportski tereni i vodeni sportovi su takođe dostupni, a nedaleko od plaže smešten je istoimeni kamp. Na njoj se takođe mogu iznajmiti ležaljke, a ima i javnog WC-a.

uu

Plaža Cisterna

Pored ovih, postoji još mnogo lepih i popularnih plaža u blizini Rovinja, kao što su KuviCisternaZlatna uvalauvala Lesoi druge.

cc

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top