Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Hrvatsko primorje

Hrvatsko primorje

Dubrovnik

Dubrovnik je grad, luka i turističko središte južnog hrvatskog primorja. Grad renesanse, istorije i kulture. Smešten je u podnožju Srđa (412 m), u dolini koju prema jugozapadu zatvara uzvišenje Lapada i manji greben sa najstarijim delom Dubrovnika.

Dubrovnik je drevni grad sa uskim ulicama i visokim zidinama, ali i sa otvorenim horizontom, koji mu je omogućio vezu sa celim svetom. Dubrovnik je kroz svoju dugu istoriju uspeo da postane važna trgovačka, društvena i kulturna veza  između istoka i zapada, severa i juga. Zlatno doba Dubrovačke Republike započinje u drugoj polovini XV i traje do kraja XVI veka kada je Dubrovačka mornarica, sa 300 velikih brodova i oko 5000 mornara, bila treća mornarica na svetu. Ovo je bilo razdoblje izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, javnih objekata, osnivanja viših škola i biblioteka.

Početkom XIX veka Dubrovnik proživljava poslednje dane svoje slobode. Napoleonova vojska 1806. godine okupirala je Dubrovnik. Bio je to kraj ove male države i njene aristokratske vlade. Ipak, ostali su pisani dokumenti, kuće i palate, crkve i manastiri, trgovi i ulice, a pre svega monumentalni bedemi grada kao svedoci bogate i burne prošlosti ovog velikog grada.

dub

Osim istorijskih i kulturnih sadržaja Dubrovnik nudi i veliki izbor kafića, vrhunskih restorana, barova i klubova koji garantuju dobru zabavu. Uz bogat noćni život Dubrovnik se može pohvaliti i izuzetno bogatom gastronomskom ponudom. Izvorna kuhinja ovog podneblja sastoji se uglavnom od laganih jela pripremljenih od sveže ulovljene ribe, plodova mora začinjenih sa domaćim maslinovim uljem, ukusne testenine, povrća uz dodatak mediteranskog bilja.

Rivijera grada Dubrovnika proteže se na  više od 250 km obale, prepune bujne vegetacije južnog Jadrana. Život cveta i na goloj steni uz samo more, zadivljujući svakog posetioca lepotom i intenzivnim mirisima. U vrućim letnjim danima opijajući miris mora meša se sa eteričnim mirisima borova, čempresa, lovora, ružmarina, mirte, ako i raznim drugim aromatičnim biljem i cvećem.

Plaža Banje

Dubrovnik pruža široku ponudu kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, hotela, apartmana, vila uz mnogobrojne šljunkovite, peščane i stenovite plaže i čisto Jadransko more. Najpoznatija plaža u Dubrovniku je plaža Banje. Ova plaža sa koje se pruža spektakularan pogled na gradske zidine i ostrvo Lokrum ujedno je i jedna od najlepših na Jadranu. Ona privlači mnoge poznate ličnosti i brojne goste iz svih delova sveta.

dub

Plaža Sveti Jakov

Plaža Sveti Jakov nalazi se u neposrednoj blizini dubrovačkog starog jezgra, odmah pokraj crkvice Sveti Jakov. Sa ove velike peskovito-šljunkovite plaže možete uživati u spektakularnom pogledu na Stari Grad i ostrvo Lokrum. Na plaži se nalazi kafić i restoran. Ovde možete iznajmiti kajak, uživati u igranju odbojke, u vožnji džet skija i još mnogo toga.

22

Plaža Danče

Plaža Danče je u stvari stenovito kupalište u blizini gradskog jezgra. Pruža se prema otvorenom moru koje je uvek kristalno čisto. Ova plaža se preporučuje nešto hrabrijim i iskusnijim plivačima pošto zbog otvorenosti ka moru, ovde često znaju biti dosta veliki talasi. Sa plaže Danče možete uživati u još jednoj dubrovačkoj specifičnosti. Stari dubrovački običaj je da uz zvuk zvona obližnje crkve časne sestre mašu brodovima u prolasku. Ovaj običaj potiče iz vremena kada je to bio jedini način komunikacije.

da

Plaža Kopakabana

Plaža Kopakabana nalazi se u delu Dubrovnika koji se zove Lapad. Sa ove plaže imaćete predivan pogled na dubrovački most, koji je po svojoj izgradnji jedinstven u svetu. Ova velika šljunkovita plaža nudi veliki broj sadržaja: možete uživati u džet-skiju, skijanju na vodi uz pomoć glisera, a tu su i popularne banane, vožnja padobranom i još dosta toga. Takođe, možete iznajmiti kajak i njime oploviti čitavo poluostrvo Lapad. Ova plaža savršen je izbor za decu koja se rado igraju u plićaku, a za odrasle tu su kafić i restoran. Plaža Kopakabana je, takođe opremljena i posebnim pomagalima za osobe s invaliditetom.

 

..

Plaža Cava

Nudističke plaže u Dubrovniku su plaža Cava koja se nalazi u Lapadu, kao i jedna nudistička plaža na ostrvu Lokrum. Plaža Cava se nalazi u neposrednoj blizini plaže Kopakabana. Ovo je veoma lepa peskovito-šljunkovita plaža sa predivnim pogledom na dubrovačka ostrvca. Plaža na ostvu Lokrum udaljena je svega 5-10 minuta hoda od brodskog pristaništa. Lokrum je jedno od najpoznatijih kupališta za nudiste, jer osim glavne nudističke plaže možete izabrati i neku osamljenu stenu.

cava

Još povezanih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top