Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

razvoj-bebe-u-trudnoci

 

 

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

21. Nedelja trudnoće
Crevni sistem je razvijen i apsorbuje šećer iz tečnosti koja stiže preko digestivnog sistema. Beba se kreće malo sporije jer je teška 340 grama i dugačka 20 cm.

Opširnije…>>

22. Nedelja trudnoće
Beba sada koristi čula i raste svakoga dana. Svake nedelje njeno lice je sve više nalik onom koje će imati na rođenju. Odnos glave i tela je mnogo proporcionalniji.

Opširnije…>>

23. Nedelja trudnoće
Uprkos razvoju masnog tkiva u telu, koža je naborana. To je zbog brže produkcije ćelija kože u odnosu na masne ćelije. Ona sada već ima naviku “vežbanja”, pomera prste, ruke i noge neprestano. Težina je gotovo 450 grama.

Opširnije…>>

24. Nedelja trudnoće
Pluća počinju da udišu kiseonik iako beba još uvek prima kiseonik preko placente. Kao priprema za život u spoljašnjoj sredini, van materice, bebina pluća proizvode surfaktant koji održava zapreminu vazduha u plućima.

Opširnije…>>

25. Nedelja trudnoće
Beba štuca. Da li to osećate? To je znak da pokušava da diše. Ona udiše i na taj način uklanja amnionsku tečnost iz pluća. Ukoliko je progutala više amnionske tečnosti, ona će štucati. Težina je 560 grama.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

26. Nedelja trudnoće
Težina je sada 850 grama. Oči koje su do sada bile zatvorene se otvaraju i beba počinje da trepće. Trepavice rastu, a takođe i kosa na glavi.

Opširnije…>>

27. Nedelja trudnoće
Prva nedelja trećeg trimestra. Pluća, jetra i imuni sistem nastavljaju sa razvojem. Ipak, ukoliko se rodi šansa da preživi je 85%. Dužina je 23 cm i težina 900 grama.

Opširnije…>>

28. Nedelja trudnoće
U ovoj nedelji, težina je oko 1.100 grama i dužina 25 cm. Mozak bebe raste i širi se. Masno tkivo se povećava i kosa nastavlja da raste.

Opširnije…>>

29. Nedelja trudnoće
Adrenalne žlezde počinju sa produkcijom hormona kao što je androgen i estrogen. Ovi hormoni stimulišu produkciju prolaktina u majčinom telu i počinje produkcija kolostruma – majčinog mleka.

Opširnije…>>

30. Nedelja trudnoće
Masno tkivo se povećava kao i težina bebe i težina dostiže 1.400 grama, a dužina 27 cm u ovoj nedelji. Pošto je sada veća pokreti su mnogo aktivniji.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

31. Nedelja trudnoće
Placenta još uvek obezbeđuje hranljive materije koje su potrebne bebi. Cirkulacija u placenti omogućuje bebi da produkuje urin. Ona ispiški gotovo 500 ml svakoga dana u amnionsku tečnost.

Opširnije…>>

32. Nedelja trudnoće
Prsti na rukama i nogama su potpuno formirani, kao i trepavice, obrve i kosa, pa se glava bebe može jasno videti. Zaštitni sloj koji je štitio kožu polako počinje da se skida, ali deo njega ostaje i na rođenju na ramenima i na leđima. Sa težinom od 1.800 grama i dužinom od 29 cm, sposobnost da preživi van materice je mnogo veća, ukoliko se rodi u ovoj nedelji.

Opširnije…>>

33. Nedelja trudnoće
Sloj koji pokriva kožu bebe je vrlo debeo. Pluća su gotovo zrela i beba diše svakoga dana. U ovoj nedelji zauzima položaj koji će imati na rođenju.

Opširnije…>>

34. Nedelja trudnoće
Bebe koje su rođene u ovoj nedelji imaju pluća koja su dovoljno zrela. Prosečna težina je 2.250 grama i dužina 32 cm, pa beba može da preživi bez pomoći medicinskih aparata.

Opširnije…>>

35. Nedelja trudnoće
Težina je oko 2.250 grama. Ona je dostigla svoj pun rast i težinu. Masno tkivo je dobro razvijeno i raspoređeno po celom telu naročito oko ramena. Pokreti bebe su redukovani zbog njene veličine.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

36. Nedelja trudnoće
Samo za nekoliko nedelja, beba će biti rođena. Težina je oko 2.750 grama. Kalcijum obezbeđuje čvrstinu skeleta bebe, koji je istovremeno još uvek dovoljno mek da prođe kroz porođajni kanal.

Opširnije…>>

37. Nedelja trudnoće
Iako je narasla dovoljno, beba i dalje raste. Ona započinje da proizvodi kortizon, hormon koji pomaže u sazrevanju pluća, da bi mogla da diše normalno.

Opširnije…>>

38. Nedelja trudnoće
Težina je oko 3 kilograma i dužina 35 cm. Masno tkivo se još uvek produkuje iako je rast sporiji. Ukoliko je u pitanju dečak, testisi se spuštaju ka skrotumu. Ukoliko je devojčica, njene genitalije su kompletno formirane.

Opširnije…>>

39. Nedelja trudnoće
Težina bebe je oko 3 kilograma. Polako se smešta u kanal uterusa. Pupčana vrpca koja transposrtuje hranljive materije iz placente je sada duzine oko 50 cm i debljine 1.3 cm.

Opširnije…>>

40. Nedelja trudnoće
Nakon nedelja čekanja i priprema, beba se konačno rađa. Ili možda još nije rođena. Samo 5% trudnica se porodi tačno u predviđenom terminu. Beba se rađa sa prosečnom težinom od 3.500 grama i dužinom od 48 – 51 cm.

Opširnije…>>

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top