Naslovna » Dešavanja » Drugi dan male mature

Drugi dan male mature

Drugi dan male mature za sve osmake. Testom iz matematike danas se nastavlja mala matura.

Testom iz matematike, danas u devet sati osmaci će nastaviti polaganje završnog ispita. Završni ispit, mala matura, traje tri dana.

Drugi dan male mature

Prvog dana polagali su test iz srpskog (maternjeg) jezika, za danas je zakazan test iz matematike, dok će u petak u isto vreme osmaci polagati kombinovani test – biologija, hemija, fizika, istorija, geografija.

Svi učenici moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena. Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika za srednju školu.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova, moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Drugi dan male mature

Učenici će u svojim osnovnim školama, u pratnji roditelja, liste želja predavati 24. juna od 8 časova, dok će raspored učenika po školama biti objavljen 3. jula. Upis će se ove godine održati 4. i 5. jula.

Učenici koji ostanu neraspoređeni posle prvog upisnog roka imaće priliku da 7. jula ponovo predaju listu želja i upišu neko od preostalih slobodnih mesta u srednjim školama.

Ove godine 127 škola upisaće učenike po dualnom modelu obrazovanja – učenje kroz rad.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje sedmog jula kada se predaje lista želja.

S obzirom na to da u srednjim školama u Srbiji ima slobodnih 76.000 mesta za upis, ne bi trebalo da ni jedan maturant ostane neupisan. Međutim, zbog konkurencije pitanje je ko će upisati željeni smer srednje škole, a ko će morati da se zadovolji nekim drugim željama sa liste.

Za upis četvorogodišnjih smerova srednjih škola i ove godine će biti potrebno najmanje 50 bodova koje učenici dobijaju sabiranjem bodova koje osvajaju uspehom i bodova koje dobiju nakon polaganja sva tri testa u okviru male mature. Sa manje od 50 bodova učenici mogu konkurisati samo za trogodišnje smerove srednjih škola.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top